Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Vloeimans en Benders: gelijkwaardige muzikale zielen
Kytecrash, donderdag 12 mei 2011, Mezz, Breda

De samenwerking tussen trompettist Eric Vloeimans en collega Colin Benders ontstond vorig jaar op het jaarlijks gehouden festival Jazz in Duketown in Den Bosch, waar zij allebei uitgenodigd waren. Resultaat: ieder bracht drie muzikanten mee en in vijf dagen werd de cd 'Kytecrash' geboren in Kytopia, Benders' eigen studio.

Inmiddels een jaar later en vele optredens verder, kunnen we toch wel stellen dat het hier gaat om een succesvol project en een vruchtbare samenwerking. Ondanks dat Benders een stuk jonger is en minder ervaring heeft, staat hij voor een geheel eigen sound en persoonlijkheid. Vanuit de hiphop vertegenwoordigt hij een jong en cool publiek, maar door het verhaal in te stappen met Vloeimans krijgt zijn spel meer diepgang en lijkt hij zich los te weken uit het imago van Kyteman.

Alle geplande concerten waren in korte tijd volledig uitverkocht, zo ook vanavond in de Mezz, alwaar ik dit muzikale avontuur zelf mocht meemaken. Uiterst nieuwsgierig in ieder geval, maar door alle media aandacht en bezochte filmpjes op het net toch met enigszins hooggespannen verwachting.

Een koninklijk begin (met een dikke knipoog) met 'Your Majesty', waarin de symbiose tussen de twee meesters meteen duidelijk werd. Dat was ook het geval in 'Ballad For Kyte', een stuk dat Vloeimans schreef voor Benders, maar er waren zeker meer momenten waarin duidelijk werd waar het hier om ging. Volgens Vloeimans simpelweg "een essentie waarin je met heel eenvoudig materiaal iets heel moois maakt". Maar dan nog moet je de potentie hebben om het samen uit te voeren en een harmonische eenheid te vormen. En dat is iets wat deze twee uiterst talentvolle heren als geen ander begrijpen; twee gelijkwaardige muzikale zielen die spelen vanuit hun hart.

Ook het tweede nummer had impact, wat grotendeels te danken was aan de jazzy grooves van Jeroen van Vliet op zijn Rhodes, de onverstoorbare steady baslijnen van IJslander Gulli Gudmundsson en de strakke ritmiek van drummer Jasper van Hulten. De invloed van Gatecrash was duidelijk. De stuwende kracht en jazzinvloeden waren herkenbaar en zorgden telkens voor een opleving in de zaal. Niels Broos, de toetsenman van Benders, zorgde samen met Van Vliet voor prachtige duels en een stabiele ondersteuning van de groep. Mooi om te zien dat de diversiteit in hun benadering geen enkel obstakel vormde om elkaars superioriteiten op een constructieve manier te benutten.

Kytecrash maakte veel gebruik van elektronische effecten (Mathijn den Duijf - No Input Dubmachine en Melodica), waarmee een magische, soms spooky sfeer gecreƫerd werd. Daarbinnen was veel ruimte voor zanger/rapper Pax. Toegegeven, hij heeft een diep en warm stemgeluid en op de zeldzame momenten waarop hij echt zingt is dat zelfs mooi te noemen, maar het waren veelal persoonlijke, filosofische overwegingen die hij afvuurde op het publiek, uiterst vaag en op een zeker moment gewoon te veel. In zijn enthousiasme werden het langdradige, gesproken verhalen, waarbij je uiteindelijk de concentratie en de interesse verliest om ze tot het einde te volgen.

Heerlijk was de swingende beat in de nummers van de hand van Benders, waarbij ik niet meteen dacht aan hiphop, maar aan een combinatie van laid back lounge en afrobeat met invloeden vanuit reggae, gegarneerd met een flinke dot fantasierijke improvisatie. Benders en kompaan Pax waren zeer beweeglijk op het podium en genoten duidelijk van de intentie van de muziek en de onderlinge synergie. Er werd heel wat afgeknuffeld. Vloeimans stelde zich bescheiden op en hield zich een beetje afzijdig. Ook leek hij zich niet helemaal te kunnen geven in zijn solo's. En dat heb ik wel eens anders gezien. Maar ach, het is en blijft een avontuur toch? Het was leuk en Kytecrash is nog steeds hot!

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Siebe van Ineveld.

(Donata van de Ven, 25.5.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.