Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
In memoriam
Zim Ngqawana


Op 10 mei is in Zuid-Afrika Zim Ngqawana overleden. Ngqawana was een van de meest vooraanstaande muzikanten uit dat land van na de exodus van zwarte muzikanten, die plaatsvond vanwege het apartheidsregime. In zijn spel zijn invloeden te horen van de oudere generatie Zuid-Afrikaanse saxofonisten, zoals Dudu Pukwana, gecombineerd met de vrije jazz van met name de laatste periode van John Coltrane.

Ngqawana's muzikale talent ontwikkelde zich relatief laat. Op zijn 21ste pakte hij de fluit op en enige tijd later waagde hij zich aan de saxofoonfamilie. Hij bleek een talent en werd al gauw onderwezen door Archie Shepp en Yusef Lateef, muzikanten die zeker invloed op zijn spel gehad hebben. Van Lateef leerde Ngqawana hoe muzikale werelden kunnen versmelten, zonder een goedkoop aftreksel van wereldmuziek te worden. Shepp, met zijn herkenbare gevocaliseerde stijl en brede kennis van de Afro-Amerikaanse cultuur, was een goede bron voor een begrip van de fire music van de jaren zestig.

Toch beperkte Ngqawana zich niet tot de inmiddels stereotype black-power, politieke en new age-achtige spiritualiteit, die bij de generatie van Shepp en Lateef ingebakken zit. Hij speelde bijvoorbeeld even makkelijk met Europese grootheden als Paal Nilssen-Love en Ingebrigt Haaker-Flatten. Bovendien leidde hij de band Zimology, die naast hemzelf bestond uit William Parker, Nasheet Waits en Matthew Shipp. Hierin was hij even onverwoestbaar als bijvoorbeeld David S. Ware, een andere muzikant met wie Ngqawana oppervlakkige overeenkomsten vertoont. Meest van alles kenmerkte Ngqawana's stijl zich door het vermogen van declamatoire passages naar nerveuze secties vol alternatieve technieken en arpeggio's te gaan.

Ngqawana stierf op 51-jarige leeftijd aan een hartinfarct.

(Sybren Renema, 27.5.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.