Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Van ingetogen naar alle remmen los

Christian McBride & Inside Straight, zaterdag 14 mei 2011, Paradox, Tilburg

Goedgeluimd en lachend kwam de Amerikaanse bassist Christian McBride met zijn Inside Straight het podium op. De toon werd gezet met het groovy nummer 'SKJ Blues' van Milt Jackson, waarmee Warren Wolf zijn geweldige techniek op de vibrafoon tentoonspreidde. Op suggestie van McBride werden Wolfs solo's ontvangen met howls in plaats van applaus.

Schijnbaar met het grootste gemak speelden deze muzikanten in de traditie van bebop, groove en swing met veel verwijzingen naar Cannonball, St. Louis, Ray Brown and the likes. Bijna alle nummers van de in 2009 uitgebrachte cd 'Kind Of Brown' werden ten gehore gebracht.

De prachtige ballad uit 1934 'Where Are You' werd door McBride uitgevoerd met gestreken bas, een kritisch moment, maar het resultaat was ingetogen, mede dankzij een ontroerende solo van pianist Peter Martin.

Anderzijds werden alle remmen losgegooid in een nummer als 'Used ‘Ta Could'. Dat is Baltimore slang en betekent zoveel als 'vroeger kon ik dat en nu niet meer', hetgeen door de band werd uitgedrukt in een enorm vette groove, waardoor saxofonist Jaleel Shaw zich tot het uiterste liet opzwepen.

In het toegift tenslotte kreeg drummer Ulysses Owens Jr de kans zich uit te leven op drums, waarbij hij indruk maakte door het grootste deel van de solo met één hand uit te voeren. Een prachtconcert met doorgewinterde talenten!

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Monique van der Lint, 28.5.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.