Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Integer en met volle overgave

Simin Tander Quartet, zaterdag 23 april 2011, Bimhuis, Amsterdam

Zoals in het archief is te lezen, heeft Draai om je oren al uitgebreid stilgestaan bij de muziek van rising star Simin Tander. In april 2010 is een interview gepubliceerd wat ik heb afgenomen bij deze Duits-Afghaanse voaliste. En wie mijn eerdere recensie heeft gelezen van haar concert in het Bimhuis weet, dat ik behoorlijk enthousiast ben over de muziek van Simin Tander en haar groep, zo ook over haar debuut-album 'Wagma' dat op 1 april verscheen en waar we begin april uitgebreid over berichtten.

Op deze zaterdagavond in april vond de officiƫle presentie plaats van dit nu al veelgeprezen debuutalbum. De groep vertolkte dezelfde composities zoals die op de plaat. Was het in het eerste nummer 'Wagma' nog een beetje op gang komen, de daaropvolgende nummers werden met een zeggingskracht gebracht waar je u tegen zegt. Ze vonden dan ook een warm onthaal in het publiek met veel dierbaren, bekenden en genodigden, die de avond extra bijzonder maakte.

In vergelijking met eerdere concerten was de interactie tussen de bandleden nog sterker en hechter geworden. Het spel van pianist Jeroen van Vliet, drummer Etienne Nillesen en bassist Cord Heineking liep naadloos in het elkaar over en integreerde volledig met de vocale uitspattingen van Tander. Een van de hoogtepunten was het slotstuk van de eerste set: 'Purity'. Met een indrukwekkende zuiverheid ontstond er een synergie van stem en cimbalen. Instrumenten en stem waren een ademend geheel in een filmische setting met indrukwekkende stiltes in een opbouw naar een apotheose van inheemse oerkracht. Schitterend.

Zowel in bestaande tekst als in haar improvisaties weet Tander een indrukwekkende bezieling te leggen, waarin stemtechniek volledig in dienst staat van expressie. Van heel intiem, dichtbij en teder tot fel gepassioneerd en strijdbaar in passages die aan een oriƫntaalse protestsong deden denken, zo gevarieerd is de muziek van Tander.

In de Nederlandse jazzscene heerst nog wel eens verdeeldheid tussen de wereld van de gecomponeerde, wat meer traditionele vormen van jazz en die van de wat meer experimentele richtingen, waarin ook ruimte is voor vrijere vormen van improvisatie. Simin Tander liet deze avond horen dat die twee werelden prima kunnen samengaan.

Tander heeft als geen ander begrepen dat het gaat om dezelfde energie en flow die vrijkomt bij muziek, als die op een integere wijze en met volle overgave gebracht wordt.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

(Koen Scherer, 9.5.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.