Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
De dames mengen goed

zaterdag 23 april 2011, Tineke Postma Quartet & Esra Dalfidan, USVA Theater, Groningen

Zoals bij Johnny Hodges diens geluid op de sopraan in het verlengde lag van zijn altsound, zo lijkt Tineke Postma's altsax afgeleid van haar sopraan. Dat is curieus; de sopraan was immers chronologisch gezien haar tweede instrument. Maar haar expressievermogen komt toch het meest pregnant tot zijn recht op de rechte toeter. Ze heeft een vlekkeloze techniek, waarmee ze bijzonder genuanceerd articuleert. De sopraan is echt het verlegstuk van haar persoonlijkheid: een beweeglijke geest met daarin een potentieel explosief mengsel van bescheidenheid en stoerheid. Soms krijg je aanvechtingen er een aansteker bij te houden en te roepen: "Hé Tien! Nou even er lekker tegenaan, meid!" Want Postma lijkt een duidelijk plafond in haar exuberantie te hebben geïnstalleerd.

Terwijl ze toch met een voorbeeldig trio werkt. Ferial Karamat Ali is een allround pianiste met een subtiele, elegante stijl. En als er iemand is die autoritair kan lopen en huppelen, is het Jeroen Vierdag wel (ook John Cleese moeten we tot deze bevoorrechte bevolkingsgroep rekenen.) Martijn Vink behoeft geen krans – zijn werkwijze getuigt van energetische efficiency en ik moet diep graven om een even geciseleerde slagwerkintro terug te halen, met die soepele accentverschuivingen van bekkens naar trommels en weer terug. Ook polyritmiek en samenwerking met Vierdag zijn boven alle kritiek verheven (jaja, zo kan die wel weer, Determeyer).

Speciale gaste was de Duits-Turkse vocaliste Esra Dalfidan, wier melismatische stem de smarten en geneugten van het complete Middellandse Zeegebied leek te torsen. Qua geluid had ze wel wat van zo'n oosters hobo-achtig dubbelrietinstrument. Ze mengde in ieder geval prima met de sopraan van Postma. Als troubadour (troubadeuse?) van Turkse en Azeri liefdesperikelen was ze deze zaterdag een mater dolorosa pur sang.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Willem Schwertmann.

(Eddy Determeyer, 1.5.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.