Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Als een rollercoaster

Mona Lisa Overdrive, vrijdag 15 april 2011, De Toonzaal, Den Bosch

Het was een concert om naar uit te zien. Na een tijdje gitaarloos als kwartet door het leven te zijn gegaan na het vertrek van Jesse van Ruller, had Stefan Lievestro's Mona Lisa Overdrive met Reinier Baas weer een nieuwe samenstelling gekregen en dat alleen al was een bezoek aan de Toonzaal waard. De jonge gitarist maakte deze avond een uitstekende indruk en gaf een visitekaartje af op groot formaat.

Maar er was meer. De formatie stoomde als nooit tevoren. En het enthousiasme waarmee kwam luid en duidelijk over. Met aan weerszijden bassist Stefan Lievestro en hammondorganist Arno Krijger, die continu in oogcontact stonden met drummer Hans van Oosterhout. Gedrie├źn zorgden zij voor een basis die beurtelings klonk als een stevig kloppende mokerhamer dan wel als een soepel lopende locomotief. Enorm strak en groovend like hell. Van Oosterhout deed de monden der aanwezigen openvallen met een werkelijk verbluffende drumsolo, waarbij inwards versnellende roffels van het podium knalden.

Baas toonde zijn niet onaanzienlijke talent met spannend gitaarwerk. Hij wist zijn solo's interessant te houden door voldoende variatie in klank en aanslag. Als geen ander verstaat saxofonist Jasper Blom de kunst om zijn partijen via een koffer vol elektronica te vervormen en te vermengen al naar gelang. Zijn immer subtiele en smaakvolle bijdragen kruiden het groepsgeluid.

Er werd aansprekend aanstekelijk en stevig gemusiceerd, met heldere thema's, goede collectieven en plenty ruimte voor individuele improvisaties. Dit kwintet bevat geen zwakke plekken en toonde een consistente kwaliteit gedurende het hele concert. Met vakmanschap uitgewerkt materiaal, dat jong en oud voldoende stof bood ter lering en vermaak.

Mona Lisa Overdrive is een formatie die zowel in een kleine jazzclub als op het podium van een groot jazzfestival de juiste toon weet te zetten om het publiek te bekoren met lekkere eigentijdse, funky en groovy jazzrepertoire met pakkende composities. En wat blijft het heerlijk, zo'n prominent aanwezige Hammond! Zeker met een zo gecommiteerde Krijger achter de toetsen en aan de registers.

klik
hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

(Cees & Maarten van de Ven, 5.5.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.