Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Zapp 4 – 'Radiohunter' (LopLop, 2010)


Vreemd genoeg is dit de eerste cd van Zapp 4 – voorheen bekend als het Zapp! String Quartet – met alleen eigen composities. Eigenlijk is het vreemd dat er zo weinig improviserende strijkkwartetten zijn, want het is toch een van de populairste formaten in de muziek überhaupt.

Wat opvalt is het fraaie omslagontwerp van Aziza Harmel, dat evenals de muziek tegelijk eigentijds en organisch aandoet. Van de zeven stukken op deze cd is altviolist Oene van Geel (mede)leverancier van vier stukken, wat nog meevalt als je weet hoe veel Van Geel ook voor andere formaties schrijft. De twee stukken van violist Jasper le Clerq en het ene stuk van violist Jeffrey Bruinsma zijn evenwel kwalitatief zeker niet minder. Cellist Emile Visser heeft geen composities aangeleverd.

Het album begint met het titelstuk, een swingende en pittige compositie met, zoals verderop het album, smakelijk verschuivende kleuraccenten. Daarna volgt 'Unseen', een impressionistisch stuk dat tot het eind een mysterieuze sfeer behoudt. Bruinsma's 'After Dark' kent een ontspannen opbouw met bijzonder sterk improvisatiewerk, naar ik aanneem vooral van Bruinsma zelf. 'Bollywood' van Le Clercq kent geen filmmuziek-achtige dansritmes, zoals je misschien zou verwachten, maar valt vooral op door traag verschuivende ensemblekleuren. In 'BMW', ook van Le Clercq, vliegen de snelle frases in het rond.

Zapp 4 probeert gelukkig niet het karakter van de instrumenten te verdoezelen door een overdreven gebruik van pizzicati, maar geeft het strijkkwartet een natuurlijk hedendaags jazzkarakter, zonder de traditionele kwaliteiten van dit type ensemble te verloochenen. Ongetwijfeld het beste album van Zapp tot nu toe.

Meer horen?
Op de
website van Zapp 4 kun je vijf tracks van deze cd beluisteren: 'Radiohunter', 'Unseen', 'After Dark', 'Bollywood' en 'BMW'.

Labels:

(Ken Vos, 25.5.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.