Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
The Original Dixieland Jazz Band – 'In London 1919-1920' (Retrieval, 2011)

Opname: 1919-1923

Om een aantal redenen zijn dit belangwekkende opnamen. Om te beginnen gaat het natuurlijk om de Original Dixieland Jazz Band, het eerste jazzorkestje dat – twee jaar vóór de onderhavige registraties – platen opnam. We horen een band midden in de eerste jazzevolutie, van een zuiver collectieve polyfone aanpak naar een meer orkestraal geluid, waarin individuele solisten een rol gaan spelen.

Voorts zijn twee van de 21 nummers walsen; weinigen realiseren zich dat in het vooroorlogse New Orleans de wals, naast de foxtrot, de belangrijkste dans was. Door de bank genomen speelden de vroege jazzorkesten een kwart van de avond in driekwartsmaat. Dan horen we hoe de band in 'I’ve Lost My Heart In Dixieland' tot tweemaal toe gas terugneemt en extreem zacht gaat spelen. Dat is geen foutje in de opname; van kornettist Buddy Bolden en drummer Baby Dodds weten we dat ook dat een min of meer vast onderdeel was van dansavonden. Tenslotte bespeuren we in de nummers 'Sphinx' en 'Soudan' de hang naar exotisme, zoals die in de westerse wereld sinds het eind van de negentiende eeuw in zwang was.

De remastering van John R.T. Davies is boven alle lof verheven. Niet alleen heeft hij de ergste tikken en ruis verwijderd, waardoor de (akoestische) opnamen hun oude glans terug hebben gekregen, ook horen we nu voor het eerst de drums van Tony Sbarbaro en komt het karakter van de band als geheel veel beter uit de verf. Deze opnamen klinken zelfs zo 'nieuw', dat ik er pas vandaag achterkwam dat ik het merendeel van het spul al tijden in de kast had staan, op een heruitgave uit de jaren zestig. Pas nu viel me de link op met oudere muziek, met orkestrale ragtime en de protojazz van James Reese Europe.

(Eddy Determeyer, 24.5.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.