Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Jorrit Dijkstra – 'Pillow Circles' (Clean Feed Records, 2010)

Opname: 2009

Het project Pillow Circles ontstond na een compositie-opdracht van het North Sea Jazz Festival voor de editie van 2009. In februari van dit jaar maakte de band van saxofonist Dijkstra nog een toernee, waarvan een van de concerten op deze site werd besproken. Daarvan vond recensent Jacques Los het onder meer jammer dat er zo weinig gesoleerd werd door zulke bekende instrumentalisten. Op de cd stoort dat in ieder geval niet, omdat de stukken - elk 'Pillow Circle' geheten, voorzien van een nummer en opgedragen aan een componist of musicus die een belangrijke invloed was op de ontwikkeling van Dijkstra - zo krachtig van vorm zijn. Hoewel er mooi gesoleerd wordt, zijn de improvisaties meestal duidelijk ondergeschikt aan de vorm en de klank van de stukken.

Het album werd kort na de presentatie op het NSJF opgenomen, dus al in juli 2009. De bezetting op de cd, zoals die oorspronkelijk ook voorzien was voor de toernee, wijkt op twee posities af van de formatie die Nederland bezocht: Tony Malaby (saxen) in plaats van Jasper Blom en Oene van Geel (altviool) in plaats van Tanya Kalmanovich. Twee bijzondere accenten zijn er verder in de bezetting: de aanwezigheid van twee gitaristen (Paul Pallesen en Raphael Vanoli) en het feit dat tenminste drie van de musici ook op de kraakdoos dubbelen.

Het eerste stuk van het album, 'Pillow Circle 34', is een fraaie interpretatie van Henry Threadgills werkwijze met bitterzoete, zich vervlechtende ensemblepartijen en een stuwend ritmiek. De hoge kwaliteit van bassist Jason Roebke en drummer Frank Rosaly komt ook goed tot hun recht in de andere stukken. Er zijn daarna tributen aan Benoît Delbecq, Fred Frith, George Lewis (de trombonist), Rogier van Otterloo, Robert Ashley en Ernie Henry, elk, zoals je zou verwachten, met een heel verschillend karakter.

De composities belichten eigenschappen van de musici die niet altijd voor de hand liggen en zijn daardoor vaak prikkelend. De laatste twee tracks van het album zijn al even sterk als het begin. Kraakdozen komen in actie in het fragiele 'Pillow Circle 10' gewijd aan Michel Waisvisz, gevolgd door het dynamisch opgebouwde 'Pillow Circle 23' opgedragen aan Johnny Greenwood van Radiohead. Een Nederlands-Amerikaanse samenwerking van uitzonderlijk niveau, van een kwaliteit vergelijkbaar met Dijkstra's Flatlands Collective.

Meer weten?
Lees
hier onze recensie van het concert van Jorrit Dijkstra Pillow Circles op zondag 27 februari 2011 in het SJU Jazzpodium, Utrecht.

Labels:

(Ken Vos, 9.5.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.