Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
John Zorn – 'Interzone' (Tzadik Records, 2010)


Een muzikale ode aan Willliam Burroughs door John Zorn is om meerdere redenen volstrekt logisch. Het aan elkaar plakken van ideeën is door beide heren vaak toegepast, door Burroughs met stukken tekst, door Zorn met muziekfragmenten. 'Interzone' laat zich beluisteren als een soundtrack van een unheimische speelfilm, die vertelt over leven en werk van Burroughs, waarbij fantasie en werkelijkheid door elkaar heen lopen.

De cd is verdeeld in drie lange stukken muziek, die op hun beurt weer zijn verdeeld in kortere en langere stukken muziek, maar ook omgevingsgeluiden (veldopnamen in Marokko) en duistere, dissonante geluidseffecten (elektronica-specialiste Ikue Mori op haar best). Stijlen als exotica, punk, rock en free jazz (met een hoofdrol weggelegd voor razendsnelle vibrafoonpartijen van Kenny Wollesen) zijn de hoofdmoot.

Als geheel is 'Interzone' erg geslaagd: alle muzikanten zijn in absolute topvorm, en ook compositorisch is Zorn goed op dreef: thema's duiken onverwachts opnieuw op, zodat je het idee krijgt naar een geheel te luisteren in plaats van losse flodders die lukraak aan elkaar geplakt zijn. Voor het eerst is Zorn relatief subtiel te werk gegaan wat betreft het editen van de muziek, want de overgangen doen vertrouwd aan. Daartegenover staat weer dat de ronduit schelle sopraansax van Zorn, die ook op 'Interzone' opduikt, menig luisteraar doet laten afhaken.

Muzikaal gezien is sfeer het belangrijkste element, maar evengoed is er ruimte voor langere groepsimprovisaties, wat erg prettig is met oog op muzikale continuïteit, tot nu toe niet altijd Zorns sterkste punt. Een ander nieuw element is misschien dat Zorn voor het eerst expliciet experimenteert met etnische muziek (gitarist Marc Ribot leeft zich uit op Arabische snaarinstrumenten, en ook John Medeski is ijzersterk in het oproepen van oriëntaalse sferen), waarbij gerefereerd wordt aan Burrough's periode in Marokko.

De geheimzinnige verpakking biedt weinig tot geen aanknopingspunten, zodat je je fantasie de vrije loop kunt laten bij wat er allemaal voorbij komt, een verstandige beslissing. 'Interzone' biedt geen grote veranderingen in de muzikale wereld van John Zorn, maar is wel een erg spannend muzikaal gebeuren geworden.

Zaterdag 13 augustus staat het Antwerpse festival Jazz Middelheim volledig in het teken van deze altsaxofonist, componist, arrangeur en producer. Klik
hier.

(Eric van Rees, 20.5.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.