Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Johan Plomp – 'What’s The Tonic?' (WTT, 2011)

Opname: juni 2009

Bassist Johan Plomp is vooral bekend als leider van, soms kleine, bigbands. Maar hij heeft ook altijd met meer bescheiden ensembles gewerkt en de onderhavige cd biedt een fraaie staalkaart van zijn composities voor jazzkwartet.

De geest van altist en componist Ornette Coleman zweeft over dit gezelschap. Dat is niet zo verwonderlijk; vorig jaar nog dirigeerde Plomp het Rotterdam Jazz Orchestra in een Coleman-programma. Bovendien heeft ook Miguel Martinez, de altist hier, een lelijke OC-besmetting opgelopen. De unisonolijnen die Martinez en gitarist Frank Wingold spelen, komen griezelig dicht in de buurt van wat Coleman destijds met trompettist Don Cherry placht te doen. Een beetje exegeet zou je zelfs per track kunnen vertellen of de inspiratie uit de eerste Contemporary-periode stamt, uit het Atlantic-tijdperk of uit de Columbia-canon.

'Huisje Op De Heide' springt eruit; hier is de invloed van het Amerikaanse free-jazzicoon minder pregnant. Wel horen we echo's uit New Orleans (de heidevelden bij die stad genieten in zeer beperkte kring immers grote faam), flarden archaïsche blues en Wingold die elektrische steelgitaar lijkt te spelen – of daar een handig knopje voor heeft. Vooral horen we evenwel vakmanschap en dat is iets dat we op deze hele schijf horen.

(Eddy Determeyer, 21.5.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.