Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Bill Orcutt - 'A New Way To Pay Old Debts' (Editions Mego, 2009)


Bill Orcutt is vooral bekend als de gitarist van Harry Pussy, een noiserockband uit Miami. Dat lijkt heel ander iets te zijn dan de blues, maar op zijn solo-cd 'A New Way To Pay Old Debts', bewijst hij het tegendeel. Deze plaat, een bundeling van verschillende in kleinere oplage uitgebrachte lp's, is een logische voortzetting van het werk van bluesgeörienteerde gitaristen als James Blood Ulmer en Jimi Hendrix.

Je hoort alles, van het hameren van de vingers op de snaren tot het meeloeien van Orcutt. De geluidskwaliteit is behoorlijk, maar gelukkig klinkt het alsof de plaat in een slaapkamer is opgenomen. Dat maakt zowel de blues als de avant-garde op deze plaat geloofwaardiger.

Niet alles is compleet uitgewerkt. Er zijn stukken die vrij abrupt lijken te stoppen. Sommige stukken meanderen wat. Nergens is de spanning echter zoek. Dat is alleen al te danken aan het tempo en de intensiteit waarmee er gespeeld wordt. Soms lijkt het wel alsof er een percussionist aan het werk is, terwijl het volgende moment de snaren gewurgd worden. Daardoor komt de onvermijdelijke vergelijking met Derek Bailey dichtbij, maar die gaat gelukkig niet op. Waar Bailey een duidelijk Europees sentiment aan de dag legde, is Orcutt eindeloos meer geïnspireerd door de zwarte muziek van de VS.

Niet voor niets staat er een vrij bizarre fotocollage van Barack Obama en Jimi Hendrix op de achterkant van de hoes. Hoewel hijzelf lelieblank is, heeft Orcutt een plaat gemaakt die de beste bluestradities voortzet en die laat zien dat muziek een universele taal is, los van afkomst, tijdbestek en ras. Eideloos veel interessanter dan de volgende BB King-imitator.

(Sybren Renema, 18.5.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.