Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vooruitblik
Concert en expositie Han Bennink in Neerpelt


Altijd op zoek naar interessante muzikale uitdagingen zijn de talloze losse en vaste engagementen die drummer Han Bennink in de loop der jaren aanging, ondertussen niet meer bij te houden: dwarsliggen met het ICP Orchestra, rocken met The Ex of trommelen op boomstammen en rotsblokken met Peter Brötzmann op 'Schwarzwaldfahrt'; niets is te gek voor deze extraverte Zaandammer.

In cultureel centrum Dommelhof in Neerpelt treedt de drummer aanstaande donderdagavond op met een trio met twee jonge leeuwen - de Deense pianist Simon Toldam en Antwerpenaar Joachim Badenhorst op rieten, een heel bijzondere bezetting omwille van de frisse interactie tussen veteraan Bennink met deze leergierige en ondernemende jonge musici. 'Parken', de eerste cd van dit trio, bevat naast een zestal eigen composities en improvisaties ook stukken van Ellington (en Strayhorn) die stevig onder handen worden genomen.

Ondanks het feit dat Bennink vooral bekend staat als een vrije improvisator, heeft hij een zwak voor de oude jazzstijlen, wat te horen is in zijn drumstijl, die vaak een onweerstaanbare oerswing herbergt. Deze wisseling maakt van zijn laatste album 'Parken', zijn eerste als leider, een meer dan geslaagd album, waarbij het trio moeiteloos overschakelt van improvisatie naar het interpreteren van frêle standards of van een melodieus pingpongspelletje naar percussieve dribbels. Het Han Bennink Trio speelt overal kort op de bal en laat geen kans onbenut om te scoren.

Aanstaande donderdag is tevens de opening van een tentoonstelling met werken van de beeldend kunstenaar Han Bennink, die hij immers ook is. De drummer en de beeldend kunstenaar Bennink (Kunstnijverheidsschool, cum laude 1964) zijn geen onbekenden van elkaar. Ze delen een voorkeur voor collagetechnieken en objects trouvés. Zoals de slagwerker muziek maakt uit alles wat voorhanden is (een stoel, een brandblusapparaat of de planken van een podium), zo gebruikt ook de beeldend kunstenaar in assemblages wat de dagelijkse praktijk hem aanreikt: een flard drukwerk, een kapotte drumstick, of een in het weiland gevonden slagpen van een kiekendief.

Ook in de afkeer van de gepolijste perfectie zijn de beide Benninks verwant. Als de muziek dreigt te stagneren in schoonheid, verstoort de drummer de rust met een knallende dissonant, zoals de graficus aan een afgewogen ontwerp een impulsieve vlek toevoegt, als een uitweg, het levenloze evenwicht uit.

De tentoonstelling is te zien in Dommelhof tot dinsdag 3 mei. Het Jazzcase-concert van het Han Bennink Trio begint donderdag om 20.30 uur. De entree bedraagt 10 euro.

Klik hier voor meer informatie.

Meer weten?
Onze recensie van de cd 'Parken' van het Han Bennink Trio.

(Maarten van de Ven, 18.4.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.