Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Supergroep speelt boeiende composities

Michael Formanek Quartet, woensdag 6 april 2011, SJU Jazzpodium, Utrecht

De primeur was voor het SJU Jazzpodium. Het Michael Formanek Quartet opende een intensieve Europese tournee in Utrecht. Het kwartet is in augustus 2008 tot stand gekomen en heeft inmiddels een, volgens het Amerikaanse jazztijdschrift DownBeat, 5-sterren album 'The Rub And Spare Change' op het ECM-label uitgebracht.

Formanek, die al 35 jaar een veelgevraagd en spraakmakend bassist en componist is, werkt al enkele decennia samen met altsaxofonist Tim Berne, onder meer in Berne's formatie Bloodcount. Ook met de twee andere teamgenoten, pianist Craig Taborn en drummer Gerald Cleaver, heeft hij voorheen veelvuldig samengewerkt. Het viertal kan dan ook als 'supergroep' gedefinieerd worden. Het is dus niet verwonderlijk dat het kwartet een voortreffelijke muzikale eenheid vormt.

In de eerste set werd uitsluitend de muziek van de gelauwerde cd gespeeld. Na de pauze wierpen de vier zich op nieuw materiaal. Formanek zei dan ook vooraf: "Let’s see what happens." Hoewel hier en daar wat onwennig - zoals het lange aarzelen van Berne alvorens het thema in te zetten - viel dat erg mee. Overigens, alle composities komen voort uit de fantasievolle pen van leider Formanek.

De muziek is een combinatie van lange, complexe en gevarieerde uitgeschreven partijen en evenzo lange en vrije improvisaties. Het uitgeschreven materiaal wordt merendeels unisono door piano en altsax secuur en strak uitgevoerd, ondersteund door aanvullende en stuwende ritmische patronen van bas en drums. Zowel swingende passages als chaotische, collectieve freejazz elementen vormen bestanddelen van het geschreven materiaal. Ook schuwt Formanek niet repeterende, minimal music-achtige fragmenten uit te schrijven. Al met al intellectuele hedendaagse jazz, waarin veel aan jazz gerelateerde muziekgenres zijn verwerkt, zonder de specifieke jazzstijlen te verloochenen.

Naast de boeiende en sublieme composities waren de solistische bijdragen van Tim Berne en Craig Taborn van hoog niveau. Berne soleerde met groot gemak, soepel, expressief en origineel interpreterend. Taborn is een inventieve pianist, die muzikaal en eigenzinnig begeleidt en virtuoos improviseert, met hedendaagse jazzlijnen.

Dit superkwartet is nog twee keer in Nederland te zien en te horen: vanavond bij Jazzpower in Wilhelmina in Eindhoven en op zondag 17 april in het Bimhuis in Amsterdam. Mis het niet!

Klik
hier voor een fotoverslag van dit concert door Maarten Jan Rieder.

(Jacques Los, 11.4.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.