Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Sinas vooral ongecompliceerde feestband

vrijdag 1 april 2011, USVA Theater, Groningen

Drie slagwerkers zijn geen overbodige luxe, wanneer je je zoals Sinas bezighoudt met panplanetaire percussiemuziek. De hobbelige ritmes van 'Turkish Wedding' klinken heel naturel door een slimme taakverdeling tussen drumkit, conga's en timbales. Maar het blijft natuurlijk een precaire opzet: soms vloeit al dat slagwerk ook ineen tot een massieve, non-descripte klont herrie.

Sinas is eerst en vooral een ongecompliceerde feestband; danslustigen hebben hier, mede vanwege bassist Hassie Dune, die onvermoeibaar toffe beats oppompt, niets te klagen. De belangen van de pure luisteraars worden evenwel uit het oog verloren. Ondanks zijn indrukwekkende staat van dienst (New Cool Collective Big Band, Cubop City Big Band, Raise The Roof) maakte saxofonist Wouter Schueler, oprichter en leider van de groep, in het USVA Theater weinig indruk. Een soort Hans Dulfer, maar dan zonder diens sound en praatjes. Trompettist Rob van de Wouw startte zijn solo's veelbelovend, met een ferme, heldere attack, maar liep vervolgens steevast vast in weinigzeggende loops en flauwe echo's. De enige solist met een verhaal was gitarist Jan Willem Oostenrijker.

Een makke is dat Sinas nauwelijks interessante liedjes te bieden heeft – uitgezonderd het al genoemde 'Turkish Wedding', dat terecht veel airplay heeft gekregen. Vergeleken met Bongomatik, dat een paar weken eerder in dezelfde ruimte optrad en een vergelijkbare oriëntatie bezit, is het hier armoe troef. Meer melodie graag en minder modieuze modems en modulators.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Willem Schwertmann.

(Eddy Determeyer, 7.4.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.