Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Orion reikt naar de sterren

EunJung Jo Kwartet plus sessie, maandag 11 april 2011, JazzOnMonday, De Spieghel, Groningen

Als je tegenwoordig de jazzsessies in Groningen afloopt, in De Smederij, De Spieghel en Peter Pan, hoor je geheid elke avond nieuwe, frisse en doorgaans jonge muzikanten. Uit alle hoeken en gaten van de aardbol komen ze. Zo maakten we tijdens de laatste JazzOnMonday kennis met het kwartet van EunJung Jo. De bas van de leidster bleef de hele avond een betrouwbaar baken dat subtiele berichten naar de overige muzikanten twitterde. Jungha Lee zat achter de piano en haar voorkeur voor lange welluidende single-note lijnen trok ook een paar verdiepingen hoger de aandacht; Lennie Tristano stootte Bud Powell wakker en wees grijnzend naar het pand aan de Peperstraat.

Na de pauze werd De Spieghel de poort naar wonderland. Tenorist Johannes Roosen-Runge had ik dacht ik al eens eerder in het bovenzaaltje aan het werk gezien, maar ik kan me vergissen. Hij heeft volop ideeën en de adem, letterlijk en figuurlijk, om die de ruimte te geven. Maar Roosen-Runge en bugelblazer Tobias Hoffmann kregen versterking van de onvermijdelijke Patxi Valverde, die nu zijn sopraansaxofoon had meegenomen. En aangezien Valverde energie voor drie heeft, hielden de andere blazers zich maar ternauwernood staande in de Iberische orkaan. À decharge moet worden aangevoerd, dat de Spanjaard met de niet direct oersimpele changes van 'Days Of Wine And Roses' geen enkel probleem had.

De hele avond hadden we al naar pittige drummertjes geluisterd, maar toen Orion Turre achter de ketels plaatsnam, ging ik toch even verzitten. Hé hallo, deze maatregelaar houdt niet van halve maatregelen! Hij heeft een roffeltechniek om te zoenen en een dynamiek waarvan de nagels uit de balken trilden. Indrukwekkender nog waren de hippe combinaties die hij sloeg; met zijn klookmop-gehalte zat het wel snor. Daarbij liet hij zijn ridebekken het werk doen. En, ook dat hoorde je, volop groeipotentieel – deze Orion reikt naar de sterren.

(Eddy Determeyer, 27.4.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.