Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Met hart en ziel

zaterdag 26 maart 2011, Oleg Fateev/Simone Sou featuring Ceumar, De Accordeonslag 2011, Paradox, Tilburg

'Muziek heeft de mogelijkheid tot vermenging van verschillende tradities, maar het levert meer op dan louter muzikale ontdekkingen. Musici van verschillende culturen verdiepen zich in elkaars achtergrond, onderzoeken raakvlakken en creëren van daaruit een nieuw gezamenlijk idioom. De bezoeker die deze ontdekkingsreis van dichtbij meemaakt, is getuige van een proces van uitdaging en toenadering, experiment en eeuwenoude tradities, vertrouwde klanken en onverwachte wendingen, confrontatie én verzoening. Niet wat ons onderscheidt staat centraal, maar wat ons bindt.' (Jazz International Rotterdam)

Deze treffende woorden zijn de perfecte inleiding voor een beschrijving van een muzikale samenkomst van de Braziliaanse percussioniste/drumster Simone Sou en bayanist Oleg Fateev, afkomstig uit Moldavië. Binnen het thema 'Balkan meets Brasil' creëerden Sou en Fateev een geheel eigen stijl, die het best te omschrijven valt als vrij, dynamisch, lyrisch en warm. Hierin verwerkt ligt een breed scala aan muzikale stromingen, zoals jazz, gecomponeerde muziek, klassiek en volksmuziek.

Cross-over in een pure vorm. Tijdens de versmelting van deze twee authentieke persoonlijkheden gebeurt er op het podium iets wonderlijks. Zij stellen zich open, zelfs kwetsbaar op, zodat ook maar de kleinste interruptie binnen de synergie waarneembaar wordt. Het leidt echter nooit tot een stagnatie, maar vormt steeds een nieuw uitgangspunt met een nieuwe bestemming. Onzeker soms, maar steeds met een verrassende uitwerking.

Fateev speelt bayan, wat net iets anders klinkt dan de accordeon, waarmee hij zowel breekbare melodieën en jazzy loopjes als prachtige grote jazzakkoorden kan produceren. Hij heeft een volkomen eigen stijl, waarbij zijn ego inferieur lijkt aan het gezamenlijke product. Hij werd gegrepen door de jazz toen hij vijftien jaar geleden in Nederland kwam wonen. En ondanks de onmiskenbare invloed van de volksmuziek uit zijn vaderland en zijn klassieke basis, sijpelt dat consequent door in zijn composities.

Met Simone Sou is hij de laatste tijd vaak te horen en hun samenwerking heeft op dit moment prioriteit. Volkomen begrijpelijk. Want voor een zonderlinge muzikant als Fateev moet het een uitdaging zijn om met haar te werken. Immers, Sou geeft het hanteren van 'de trommel' een nieuwe dimensie, ze vertelt verhalen waarbij de onderliggende dramatiek of blijmoedigheid in beeld wordt gebracht middels verschillende inheemse, maar ook onconventionele percussiematerialen.

Als de Braziliaanse zangeres Ceumar Coelho zich bij het duo voegt, lijkt het plotseling of ook de Braziliaanse zon op het podium is verschenen. Met Ceumars heldere, verfijnde stemgeluid en stralende lach wordt de teneur van het concert even minder serieus en geeft het drietal een geheel eigen draai aan muziek uit hun geboorteland. Afkomstig uit totaal verschillende culturen en met uiteenlopende muzikale achtergronden, hebben zij in ieder geval een heel belangrijke gemeenschappelijke factor; zij maken muziek met hart en ziel.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Donata van de Ven, 16.4.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.