Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Mary Halvorson schrijft opgerekte liedjes

vrijdag 8 april 2011, Grand Theatre, Groningen

De muziek van gitariste Mary Halvorson intrigeert; op het eerste gehoor klinken de fluwelen thema's tamelijk traditioneel, maar als je even doorluistert, ontdek je weeffoutjes, rafels en andere anomalieën. Haar woordloze liedjes bezitten niet de gangbare song- of bluesstructuur, maar lijken een deugdelijke verbouwing achter de rug te hebben, waarbij nieuwe bijkeukens en serres meer bewegingsruimte bieden. Maar het blijven duidelijk gedefinieerde liedjes die ambachtelijk zijn gebrouwen. Als je als lid van haar trio je leesbrilletje bent vergeten, mag je niet meer meedoen.

Elk lied van Halvorson heeft een nummer meegekregen als titel: de meest recente aanwinst van het repertoire heet 'Number Twenty-Eight.' Soms wordt een lied voorzien van een soort ondertitel. Zo heet 'Number One' ook 'Temporary Lapse.' Misschien stamt die gewoonte, om haar werk een cijfer te geven in plaats van een descriptieve of associatieve titel, wel van haar samenwerking met rietblazer Anthony Braxton.

Een nummer van Halvorson wordt heel secuur gespeeld, er wordt gevarieerd, gezamenlijk geïmproviseerd en dan scheurt het plotseling open. De inhoud kan dan borrelend overkoken of als bij een springbalsemien weggeslingerd worden. Het opmerkelijke is dat de musici voortdurend in de peiling hebben waar de brokstukken zich bevinden en wat ermee moet gebeuren. Tegen het eind voegt alles zich dan weer naadloos samen.

Ondanks al die woeste dynamiek is Halvorson au fond een keurig, ingetogen, frêle type, dat graag tussen Jim Hall en Bill Frisell op een bankje naar de zonsondergang boven de Chippewa-vallei, Wisconsin, mag turen. Helemaal wanneer bassist John Hébert en de melodisch denkende drummer Ches Smith beiden belletjes ter hand nemen. Voor haar solo's komt ze even haar holletje uit, snuffelt in het rond, trippelt een zenuwachtig ommetje en duikt het vertrouwde melodietje weer in.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Willem Schwertmann.

(Eddy Determeyer, 25.4.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.