Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Boekweit versus soulfood

Square Orange & Eric Vloeimans, dinsdag 5 april 2011, USVA Theater, Groningen
Jochem le Cointre Trio & Alex Sipiagin, dinsdag 5 april 2011, De Smederij, Groningen

En ik maar denken dat die zogenaamde new age-muziek samen met de niet minder enge millennium bug de eeuwwisseling niet had overleefd. Niets blijkt minder waar: in het USVA Theater bewees de groep Square Orange dat deze gebakken etherische oliën nog springlevend zijn. Volgens de bijsluiter zou deze muziek, die nergens vandaan komt en nergens naartoe gaat, vooral rust geven na een drukke werkdag – ikzelf krijg er een branderig soort uitslag van. Dus zeg nu niet te gauw dat het niet werkt.

Nou, nergens vandaan: je hoorde wel degelijk echo's van de Miles Davis en de Weather Report van de jaren zeventig. Om de sacrale sfeer een beetje op te leuken was trompettist Eric Vloeimans als gast uitgenodigd. Maar ook diens heldere, soms zelfs als een orgel stralende en zingende spel kon de saaiheid van de armoedige vampjes niet maskeren.

Een kilometer verderop was de boekweit vervangen door meer substantiële soulfood. In De Smederij zat ook een groep die een toptrompettist als gastsolist had uitgenodigd. Het trio van de zestienjarige pianist Jochem le Cointre, Prinses Christina Concourswinnaar, speelde de sterren die de orangisten hadden laten hangen behendig van de hemel. Wat werd hier voorbeeldig naar elkaar geluisterd en op elkaar geanticipeerd!

Le Cointre, als een veer gespannen en als een veertje zo licht, hield gezeten tussen de perssinaasappelen en de verbanddoos de touwtjes stevig in handen en zag toe op een ordelijk verloop. Hij staat op goede voet met funky volk als Cedar Walton en Ray Bryant. Bassist Jan Ruerd Oosterhaven wisselde 4/4 walks slim af met ritmische figuurtjes en vrijere passages en drummer Mats Voshol is een dynamische drummer, die perfect accentueert en als een acrobaat met spanning en ontspanning jongleert.

Dat de groep vermoedelijk slechts een vluchtige repetitie met trompettist Alex Sipiagin had gehad, hoorde je aan de manier waarop de liedjes eindigden - via een soort akoestische fade-outs namelijk. Maar waar Square Orange met Vloeimans rond een reukkaarsje had zitten mediteren, veroorzaakte Sipiagin een uitslaande brand. Tijdens de erop volgende jam gooide de trompettist nog wat extra olie op het vuur, zodat hij tijdens 'I’ll Remember April' daadwerkelijk richting zoldering leviteerde.

Even eerder was het al even onvermijdelijke 'Just Friends' al voorbijgekomen, zodat het leek alsof de sessie van 24 uur eerder in De Spieghel gewoon was doorgegaan. Temeer daar twee van de hoofdrolspelers van die jam ook nu weer van de partij waren: trombonist Pavel Shcherbakov en Patxi Valverde, een van Groningens boss tenors. Valverde moet uitkijken dat hij in zijn ongebreidelde enthousiasme de vorm niet uit het oog verliest. Want dan zou hij in de lichtelijk gênante situatie terecht kunnen komen waarin Shcherbakov verstrikt raakte. Halverwege het thema van 'Have You Met Miss Jones' raakte die de draad kwijt. Gelukkig was De Smederij vergeven van de muziekstudenten, zodat de halve zaal in een split second de akkoorden meezong. Kicken, jongen!

Ook kicken: drummer Vasileios 'Apothiki Ecriktikon' Panagiotopoulos, hij weer, die giftig werd toen de blazers niet reageerden op zijn overduidelijke invitaties tot vier-om-viertjes en dus een alles verwoestende tsunami lanceerde op het moment dat Valverde het thema weer wilde inzetten. Net goed.

(Eddy Determeyer, 12.4.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.