Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Concert
Abstract aquarel met delicate vervloeingen en aansprekende tonaliteit

Equilibrium, maandag 4 april 2011, Jazzpower, Wilhelmina, Eindhoven

Mikkel Ploug is een Deense gitarist, Sissel Vera Pettersen een Noorse zangeres/saxofoniste en Joachim Badenhorst een Belgische rietblazer. Alle drie zijn het uitgesproken orginele musici met een persoonlijk vocabulaire, maar tijdens hun samenspel ontstond een fascinerende organische versmelting. Equilibrium bracht oud en nieuw repertoire van de twee gewaardeerde cd's die van het trio bestaan. Gedrieën leverden ze hiervoor composities aan.

Ofschoon saxofoon het hoofdinstrument is van Sissel Vera Pettersen, ligt haar muzikale rijkdom toch vooral in haar stem. Het gebruik en de inbreng daarvan waren uitzonderlijk, kristalhelder en trefzeker bij de lastige of grote intervallen. Ze beschikt over een bereik van ruim drie octaven en gebruikt wat basale live electronics, waarmee ze op bescheiden schaal haar soundscapes vervolmaakt. Zij vocaliseerde aansprekend en wist zonder woorden feilloos haar verhaal te vertellen.

Het gitaarwerk van Mikkel Ploug is niet spectaculair in de letterlijke betekenis. Vrij van opsmuk en clichés, maar met zijn juiste keuzes voor akkoorden, grooves, begeleiding en interacties droeg hij beeldbepalend bij. Hij was gedurende dit concert het veilige ankerpunt van het trio.

Joachim Badenhorst toonde weer eens dat hij uit het goede (bas-)klarinethout gesneden is. Zijn prachtige toon verried dat hij tijdens de studielessen van zijn docenten Michael Moore en John Ruocco niet zat te suffen. Zijn persoonlijkheid qua inzicht en spel krijgen steeds meer contour. Voortdurend frappeerde hij met fantasievolle improvisaties, interacties en eigenzinnige kleuringen.

Het biotoop van Equilibrium is de vrijheid in gebondenheid. Thema's, melodielijnen, unisono's: het was er allemaal. Maar er werd op onverwachte momenten weer even gemakkelijk tegendraads afscheid van genomen en overboord gezet. De drie rekenden op elkaars integriteit en muzikaal besef, en dat betaalde zich deze avond ten volle uit. Na dit verfijnde concert zien we reikhalzend uit naar een vervolg. Misschien is een concert van Equilibrium met gastspeler Nils Petter Molvær, Arve Henriksen of Eric Vloeimans wel een interessante optie?

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.

(Cees van de Ven, 17.4.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:






Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.