Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Simin Tander – 'Wagma' (Neu Klang Records, 2011)


De in Nederland woonachtige Duits Afghaanse vocaliste Simin Tander is al enige tijd geen onbekende meer in de nationale en internationale jazzscene. Succesvol verovert ze steeds meer podia tot ver over de landsgrenzen. Verwachtingsvol werd dan ook uitgekeken naar haar debuutalbum 'Wagma', dat afgelopen vrijdag verscheen bij het Duitse Neu Klang Records en in Nederland wordt gedistribueerd door Challenge.

Het album bestaat zowel uit bestaande composities, zoals het fraaie 'The Windmills Of Your Mind' en 'River Man', als eigen werk wat rijk is aan oriëntaalse invloeden. Tander zingt in verschillende talen. In de titelsong 'Wagma' (wat ochtenddauw betekent in het Pashtoe ) zingt ze in haar eigen fantasietaal. Dat zegt iets over het enorme improvisatietalent van Tander. Het improviseren gaat bij deze zangeres heel vanzelf en natuurlijk. Ze toont lef en is vindingrijk in haar improvisaties en ook tekst brengt ze met volle overgave.

De indrukwekkende flow en intimiteit die ze bij haar live performances weet te creëren, heeft Tander met haar band ook weten vast te leggen op deze release. Dat is een groot compliment waard! Ook bij het beluisteren van dit fraaie album word je geraakt en meegenomen door de verhalen die Tander met haar muziek vertelt. Ze zingt heel intiem en dichtbij, met een grote variatie in klankkleuren en stijlen. Van heel precies en ingetogen melancholisch tot blijmoedig, uitbundig en lyrisch.

Simin Tander heeft zich omringd met drie uitstekende muzikanten, waar ze een hecht collectief mee vormt. Pianist Van Vliet soleert sterk en is met zijn lyrische spel ook een meester in het creëren van ambience; het lijkt Tander vleugels te geven. Etienne Nillesen hanteert zijn slagwerk op een inventieve en alerte manier, wat resulteert in rijk en origineel spel. Bassist Cord Heineking is wendbaar in zijn spel en zorgt voor cohesie in het geheel.

De combinatie van het beheersen van een uitstekende techniek en het hebben van een groot improvisatietalent maakt Tanders muziek overstijgend. Met haar veelzijdigheid neemt zij een unieke positie in de Nederlandse jazzvocalisten-scene in. 'Wagma' is een bijzonder en verfrissend album en zal zeker aanslaan bij een publiek dat zich graag laat verrassen door de grote diversiteit en authenticiteit van Tanders muziek. Klasse!

Meer horen?
Klik
hier om samples van dit album te luisteren.

(Koen Scherer, 4.4.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.