Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
POW Ensemble - 'Continuum' (X-OR Records, 2010)


Luc Houtkamps POW Ensemble blijft met grote regelmaat nieuwe wegen inslaan en de resultaten zijn altijd de moeite waard. Als componist en improvisator zoekt Houtkamp naar structurele vernieuwingen die de relatie tussen gecomponeerde elementen en improvisaties interessanter kunnen maken.

'Continuum' is een opname van twee projecten. Het eerste, 'Uiterste Staat' uit 2009, bestaat uit drie delen en is geschreven voor twee computers en elektrische gitaar. De improvisaties worden deels aangestuurd door de computersoftware. De opzet is dat extremen aan elkaar worden gekoppeld en leiden tot een virtuoze, snelle uitwisseling van klanken. Mooi, verfijnd gitaarwerk van Wiek Hijmans staat tegenover soms grof elektronisch geweld van de computers. Het laatste deel heeft iets ouderwets en doet denken aan de avant-garde rock uit de jaren tachtig.

'BoXof BriX', het tweede, meest recente project, bestaat uit vier delen en wordt uitgevoerd door een sextet, dat door zijn bezetting - altviool, cello, dwarsfluit en clavecimbel - associaties met de barokmuziek oproept. Ook hier spelen de computers en de live-elektronica een belangrijke rol. De eerste drie lange, zeer verschillende opgebouwde delen bestaan uit gecomponeerde stukken, die via tekens (met delen voor solo-instrumentalist, duo's en trio's) en wederom aangestuurde improvisaties aan elkaar worden verbonden. Er zijn grote contrasten, zoals vriendelijke samples, stevige improgrooves en een vrolijk kinderliedje van Han Buhrs, dat de basis van het vierde deel vormt. Even horen we Houtkamp flink tekeer gaan op de altsax, terwijl we hem de laatste jaren vooral achter de computer hebben gezien. Een belangrijke rol is weggelegd voor de stem van fluitist/computerbespeler Guy Harries, met zijn formeel gezongen Engelstalige teksten.

De soms ongemakkelijke combinatie van live-elektronica, samples en akoestische instrumenten is vaak verrassend en altijd interessant. Houtkamp weet ons muzikaal referentiekader te verbreden.

Meer horen?
Op de
homepage van het Radio 6-programma 'Café Sonore' kun je twee stukken van deze cd beluisteren: 'Part I' van 'Box Of Brix' en 'La Danse Estropiee' van 'Uiterste Staat'.

(Ken Vos, 8.4.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.