Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Mike Mainieri/Marnix Busstra Quartet - 'Trinary Motion' (NYC/Buzz Music Records, 2010)

Opname: 2008

Na de studio-cd's 'It’s All In The Mind' van Second Vision en 'Twelve Pieces' van het Mainieri-Busstra Quartet is dit de derde uitgave waarop de samenwerking van gitarist Marnix Busstra met vibrafonist Mike Mainieri wordt vastgelegd. Mainieri en Busstra worden allebei terecht geassocieerd met melodieus solowerk en ongedwongen virtuositeit. Op 'Trinary Motion', een live-dubbel-cd die opgenomen werd tijdens een tournee in België en Nederland, staan overigens ook versies van een aantal stukken die al op 'Twelve Pieces' te horen waren: 'Kannada', 'Don’t Break Step', 'Lost In Little Spain', 'Piece', 'Square Brown' en 'All In A Row'. Met andere woorden, deze uitgave is een soort uitgebreide liveversie van het eerdere album. Na nogmaals 'Twelve Pieces' beluisterd te hebben, denk ik wel dat de liveopnamen iets toevoegen: iets meer ontspannen samenspel en een informelere sfeer.

Met Eric van der Westen op contrabas en Pieter Bast op drums heeft de band een vrij droog, licht swingend geluid, dat wars is van effectbejag. Het eerste stuk, 'Piece', net als de meeste stukken van Busstra's hand, zet de toon voor het hele album. Ritmisch is het intense muziek met veel fusion-achtige fraseringen. Door het goed gedoseerde geluid blijft de interactie tussen de musici altijd helder. Zo wordt ook ruimte gecreëerd voor kleine surprises. Hoewel het hier een samenwerking van Busstra's trio met Mainieri betreft, is het aandeel van de gitarist, zowel qua klank als vorm, dominant.

Busstra heeft een vloeiend en precies geluid, dat soms slangachtige souplesse vertoont. Ook op de bouzouki heeft zijn spel voor een deel dezelfde kwaliteiten. Mainieri's handelsmerken zijn een zangerige articulatie en een ontspannen timing, die de muziek van Steps net iets interessanter maakte dan die van andere fusionbands. Zo wordt elk stuk een interessante arena voor melodieuze interacties, overigens met weinig tegendraadse momenten. Ondanks de lengte kent het dubbelalbum geen zwakke plekken.

Labels:

(Ken Vos, 27.4.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.