Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Liquid Lefty - 'Frozen' (Liquid Lefty, 2010)


Liquid Lefty, een kwintet opgebouwd rond saxofoniste Jelske Hoogervorst en bassist en broer Pieter Hoogervorst, is een jonge band die de Nederlandse nu jazz, jazz met vooral elementen uit de elektronische muziek, wat kan verbreden. Even wennen is het aan het soms wat dunne geluid van de sax in de eerste twee stukken, 'Wannabe' en 'Frozen Fish'. Het saxofoongeluid wordt daarin, zoals Eddie Harris dat placht te doen, door effectapparatuur vervormd. Het zijn toevalllig ook deze stukken die zich makkelijk in je brein nestelen na slechts één keer afspelen.

Jelske Hoogervorst is vooral op de tenorsax te horen, maar speelt ook onder meer basklarinet. De klank wordt echter zodanig bijgekleurd door de elektronica, dat het soms moeilijk is uit te makem op welk instrument ze nu speelt. Het bandgeluid is reuze strak, een verdienste niet alleen van Pieter Hoogervorst, maar ook van drummer Bernhard Weichinger, gitarist Jaap Berends en toetsenspeler Clemens Horn.

Berends krijgt weinig soloruimte, wat jammer is gezien zijn heldere improvisatie in de 'Urb Hog'. Daarin is de saxofoniste zonder effectapparatuur te horen is en dan blijkt plotseling dat ze op de tenorsax ook in het laag goed articuleert. Haar solo's weet ze met een goede dosering van eenvoudige stijlmiddelen mooi consistent te maken. Het solowerk is trouwens over het algemeen van solide kwaliteit, met net genoeg onverwachte elementen die de zaak spannend houden.

Liquid Lefty werkt vooral met strakke, funky ritmes, maar de stukken krijgen ondanks de vele herhalingen in de thema's altijd een iets andere uitwerking dan je zou verwachten bij dergelijke lichtelijk poppy crossoverjazz. Een enkele keer worden de herhalingen me iets te veel, zoals in 'Ladylay', dat wel een heel trage opbouw heeft. In het stevig groovende 'Crank' is de herhaling van slidegitaarfraseringen weer wel bijzonder effectief. In hetzelfde stuk maken we ook kennis met het afgeknepen geluid van wat ik aanneem de basklarinet via de synthesizer is, zodat die haast als een fagot klinkt. Het laatste stuk, 'Liquid Lefty', straalt een mysterieuze rust uit die mooi contrasteert met de rest van het album. Nu jazz met genoeg eigenzinnige elementen om ook andere jazzliefhebbers te boeien.

Meer horen?
Op de
homepage van Liquid Lefty kun je van vijf stukken van deze cd uitgebreide geluidsfragmenten beluisteren: 'Frozen Fish', 'Wepetepewy', 'Urb Hog', 'Rien Ne Va Plus' en 'Wannabe'.

(Ken Vos, 16.4.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.