Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


   

Cd / The Jazztube
Kepera Trio & Yoram Lachish – 'Levantasy' (Kepera Records, 2011)

Opname: november 2009

Enkele jaren geleden sloegen pianist Rembrandt Frerichs, bassist Tony Overwater en drummer Vinsent Planjer de handen ineen en vormden het Kepera Trio. Hun doel: het doen samensmelten van oosterse en westerse muziek. Met als prettig bijverschijnsel: spelen met musici van heinde en vooral van ver. Op hun eerste album 'Levantasy' is Yoram Lachish te gast, een Israëlische multi-hoboïst, die behalve de hobo ook de althobo, de zurna (een Turkse volkshobo) en de shehnai (een Indische hobo) bespeelt.

Eigenlijk is deze cd hier, op een jazz-georiënteerde website als Draai om je oren, een beetje verdwaald. Weliswaar spelen er drie jazzmuzikanten op mee en slechts één musicus met een andere achtergrond, maar een echte jazz-cd is dit niet. Ook al vermeldt het begeleidend boekje dat de vier heren 'attempt to incorporate the sounds and concepts of middle Eastern music into what's essentially a jazz environment, never losing sight of the ultimate goal, which is to create things of beauty.'

Hmmm, 'jazz environment'? Zeker, er wordt ruimte geschapen voor improvisatie, maar door de plechtige thema's, het overwegend ingehouden musiceren en de stijlvolle arrangementen, komt het album op mij op de eerste plaats over als klassiek(ig)e muziek met een jazzy touch.

Afijn, mooi is de cd zeker, met veel 'leering ende vermaeck'. Ongebruikelijke maatsoorten, exotische instrumenten en beschaafde jazz-improvisatie over oosterse-muziekachtige thema's. Het enige wat je er op tegen zou kunnen hebben, is dat het de genoemde lering ook zo nadrukkelijk beoogt. Als ware het een schoolconcert op cd. Die indruk wordt versterkt door het wat brave, educatieve uiterlijk van het cd-boekje.

In de inleidende tekst daarvan worden de intenties van het Kepera Trio verwoord. Eén daarvan is om met hun muziek alle politiek even te doen vergeten. Het komt een tikje zweverig op mij over, net als de muziek zelf, die zo'n beetje tussen oost en west door fladdert, en alle risico's op haar rug meetorst die vastkleven aan wereldmuziek: ijlheid, vrijblijvendheid, een honger om alles te omvatten, die uitmondt in een halfslachtige poging een kern te raken, een soort cross-over...-anything. En dat zijn risico's die volgens mij ook niet helemaal zonder gevolgen blijven. Het is me allemaal iets te verantwoord, iets te esthetisch en beheerst. Ik mis vuur, gevaar, kortom, échte risico's.

Maar goed, als ik mijn westerse analyseerdrift uitschakel en vervolgens 'Levantasy' opzet, dan zink ik weg in een muzikaal bubbelbad, dat het water constant op een uitermate prettige temperatuur houdt. Je moet jezelf soms ook eens wat gunnen.

Bekijk de Jazztube!
Op zondag 27 februari jl. trad het Kepera Trio & Yoram Lachish op in het Bimhuis voor een aflevering van het VPRO-programma 'Vrije Geluiden'. Klik op de afbeelding linksboven om een live-opname van 'Apadana', een compositie van Vinsent Planjer, te bekijken en te beluisteren.

Labels: ,

(Paul van den Belt, 12.4.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.