Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Iman Spaargaren Quartet & Septet - 'Flow' (eigen beheer, 2011)


Alhoewel Iman Spaargaren met de groepen Captain Hook, Thelonious4, het European Quartet en de New Generation Big Band al enkele albums heeft opgenomen, is hij nog een enigszins onbekende saxofonist in het Nederlandse jazzwereldje. Wellicht komt daar met het uitbrengen van zijn debuut-cd 'Flow' verandering in.

Met zijn splinternieuwe formaties – Iman Spaargaren Quartet en Septet – heeft hij een melodieus en harmonieus modern jazzalbum met eigen composities en arrangementen geproduceerd. Zijn muziekstukken worden gekenmerkt door zeer melodieuze, lichtvoetige lijnen. Een ruimtelijke en open klankkleur wordt verkregen door de zorgvuldige arrangementen en de summiere en bescheiden akkoordenbegeleiding van de gitaristen, Marzio Scholten in het kwartet en Santeri Sulkunen in het septet. Van een hardblowing session is hier geen sprake.

Het spreekt voor zich dat Spaargaren het grootste deel van de soloruimte op zich neemt en dat doet hij met verve. Veelal soleert hij ingetogen en fraai fraserend over het akkoordenschema. Het meest dynamische nummer van de plaat is 'Flow' in kwartetbezetting. De saxofonist laat hier solistisch het achterste van zijn tong zien. Zijn toon is bijtend en in zijn improvisatie onttrekt hij zich enigszins aan het strakke akkoordenregime en laat hij zijn emoties prevaleren. De intens en zeer melodieus gespeelde ballad 'The Mauve Sky' is een ander hoogtepunt van deze plaat.

De solistische bijdragen van onder meer Scholten, fluittist Mark Alban Lotz en trompettist Gerard Kleijn zijn eveneens het vermelden waard en maken dat dit album het gemiddelde overstijgt.

Meer horen?
Op de
Myspace-pagina van Imam Spaargaren kun je vijf stukken van deze cd beluisteren: 'Flow', 'Contemplation', 'House By The Lake', 'Wake Up Call' en 'Neil York'.

Labels:

(Jacques Los, 30.4.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.