Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Chad McCullough/Michal Vaňouček – 'The Sky Cries' (Origin Records, 2010)

Opname: 23 oktober 2009

Chad McCullough (trompet en bugel) is een uit Seattle afkomstig musicus, die het niet schuwt muzikale verbintenissen aan te gaan met Europese pianisten. Onlangs is een cd verschenen – 'Imaginary Sketches' – waarop hij samenspeelt met de Belgische pianist Bram Weyters. Op de cd 'The Sky Cries' is McCullough de samenwerking aangegaan met de in Den Haag wonende en in Slowakije geboren pianist Michal Vaňouček.

McCullough, die geboren is in 1981, heeft al een aardige carrière achter de rug. Hij speelde onder meer met Wayne Horvitz, Hadley Caliman, Don Byron en Claudio Roditi. De wat oudere Vaňouček (geboren in 1977) won in 2008 de Deloitte Jazz Award. Kortom, twee talentvolle musici.

Met altsaxofonist Mark Taylor, bassist Dave Captein en drummer Matt Jorgensen is een gedegen en beheerst modern hardbop-album geproduceerd. De vonken springen er echter niet vanaf. Het accent ligt vooral op de melodische benadering - ook in de solo's - van de composities.

Zowel McCullough als Taylor zijn dan ook geen notenspuwers. Beiden soleren goed fraserend, elegant en met een ingetogen toonvorming. In combinatie met de subtiel dienende ritmesectie wordt het repertoire – composities van McCullough en Vaňouček – beheerst en gecontroleerd uitgevoerd. In de wat heftigere nummers – 'Tryskàč' part 1 en 2 en 'Soliloquy For D.G.' - wordt adequaat tekeer gegaan en eveneens vrijer geïmproviseerd. De beide ingetogen en sfeervolle ballads, 'Krásna' en 'Katia', gecomponeerd door respectievelijk McCullough en Vaňouček, worden met gepaste emotie vertolkt, waarbij pianist Vaňouček de trompet- en bugelsolo's vrij en aanvullend begeleidt.

Labels:

(Jacques Los, 17.4.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.