Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Bram Stadhouders - 'The Ship Comes' (eigen beheer, 2009)


Bram Stadhouders is inmiddels meer dan een jonge, veelbelovende gitarist uit het zuiden des lands. Door middel van projecten met onder meer Jim Black werkt hij zich langzaam naar de top van de afwijkende, want verassende, muziek. Zijn 'The Ship Comes' is een plaat met muziek die maar moeilijk te categoriseren valt. Er zijn invloeden van jazz, flamenco, folk en prog-rock te horen en de muziek lijkt vooral een serie soundscapes te zijn. Het niveau is echter consistent hoog, zodat classificering slechts bijzaak is.

Het meest opvallend zijn de scherpe, goed uitgevoerde solo's van de leider, met net genoeg echo om het ijzig te laten klinken en net te weinig om tot smakeloosheid te vervallen. Ergens doen ze denken aan David Gilmour midden jaren zeventig. Daarnaast vallen het sterke spel van Harry Cherrin en Santiago Botero op. Cherrin op fluit en sax kan niet altijd stralen, omdat dit het atmosferisch effect zou doorbreken, maar wanneer hij de ruimte krijgt, is het resultaat uiterst bevredigend. Botero, wiens gestreken bas af en toe de gitaarpartij ondersteunt, zet de boel goed onder spanning en zorgt voor een aantal van de meer onheilspellende passages.

Het enige waar vragen bij gesteld kunnen worden is de mix. Die is soms zo compact dat het moeilijk is vast te stellen wat er te horen is, op de gitaar na. Daardoor voelt de plaat soms wat massief. Pas na een aantal luistersessies is het soms duidelijk dat iets een saxofoon is en geen computereffect. Dat is jammer, want hoewel dit het geheel ten goede komt, wordt het individu daardoor soms wat tekortgedaan. Toch is dit een uiterst smaakvolle plaat, die iedereen met een voorliefde voor spannende muziek zal waarderen.

Meer horen?
Op
last.fm kun je van dit album de track 'The Center Of A Valley With Soft Rain' gratis downloaden.

(Sybren Renema, 6.4.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.