Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Bill Evans - 'The Sesjun Radio Shows' (Out Of The Blue, 2011) 2 CD

Opnames: 1973-1979

In de jaren zeventig hadden we het niet zo op de TROS, de zeer populaire familiezender. Maar je moet het ze nageven: ze zonden toch maar wekelijks vanuit Laren - eerst De Boerenhofstede, later Nick Vollebregt's Jazzcafé - geweldige, een uur durende live-jazz radioprogramma's uit. Je kon er ook bij zijn. Dat was nog beter dan met je oor aan de radio te liggen.

Talloze Amerikaanse solisten (begeleid door het kwartet van gitarist Joop Scholten met pianist Rob Franken) en groepen waren in die jaren te beluisteren. Om er enkelen te noemen: George Coleman, Bobby Hutcherson, Dee Dee Bridgewater, Illinois Jacquet, James Moody, Clark Terry en wie al niet!

Gelukkig zijn van die opnamen vele bewaard gebleven. Er is sinds kort een serie dubbel-cd's opgezet, 'The Sesjun Radio Shows', waarvan reeds
Chet Baker en Art Blakey zijn verschenen. De derde in de reeks is van pianist Bill Evans. De presentator van weleer, Cees Schrama, zorgde net als bij de twee voorafgaande releases ook deze keer voor de selectie van het beschikbare materiaal.

Bill Evans speelt op dit dubbelalbum met verschillende bezettingen: duo met bassist Eddie Gomez (1973), trio met Gomez en drummer Eliot Zigmund (1975) en trio met bassist Marc Johnson en drummer Joe LaBarbera, op vijf nummers aangevuld met Toots Thielemans op mondharmonica (1979). Hoewel van Evans een niet te tellen aantal albums zijn verschenen, is dit een welkome aanvulling, vooral gelet op de heldere en transparante geluidsopname, de diversiteit van de bezettingen, de samenwerking met Toots, maar ook vanuit het Nederlands historisch jazzperspectief.

Evans is een romantisch jazzvertolker. Zijn improvisaties zijn meer op de melodie dan op de akkoordenstructuur gericht. Hij soleert zeer harmonieus en helder articulerend. De bassisten in zijn formaties hebben een belangrijke completerende en solerende rol, meer nog dan de drummers. Naast de op deze cd prachtig spelende Gomez heeft Evans veelal zeer competente bassisten om zich heen gehad, zoals Scott LaFaro, Chuck Israels en Gary Peacock.

Op cd 2 speelt de lyrische mondharmonica van Toots Thielemans een hoofdrol. De combinatie van twee virtuoze romantici (Toots en Bill) is een voltreffer en dat alleen al maakt de aanschaf van dit album meer dan de moeite waard.

Labels:

(Jacques Los, 14.4.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.