Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Bachelor Beats - 'One Vision Of The Queen' (Square Cloud Music, 2009)


Bachelor Beats is een initiatief van de altijd onvoorspelbare percussionist Hans Hasebos, die hiermee een nieuwe brug slaat tussen de pop en de jazz. Het project heeft niets van doen met het populariseren van de jazz, veeleer met het muzikaal uitdagend maken van popachtige vormen met behulp van jazztechnieken. Op de website van Bachelor Beats zijn de songteksten te lezen, maar die zijn soms ook geheimzinnig en moeilijk te volgen. Voor de muziek geldt dat zeker niet. Die doet het meeste denken aan avant-rock, zonder gedateerd te klinken. Het sextet wordt gevormd door een combinatie van nieuwe talenten en gevestigde namen. Tot de eerste groep behoren gitarist Jerôme Hol en drummer Salle de Jonge. Basgitarist Pieter Douma, accordeonist/pianist Pieter Jan Cramer, vocaliste Kristina Fuchs en uiteraard de leider hebben hun sporen verdiend in bands die iets met jazz te maken hebben en tegelijk genre-overschrijdend zijn.

Het popdeel van Bachelor Beats bestaat vooral uit het strakke ritme, dat soms funky klinkt. Dat element wordt aangenaam opgewaardeerd met mooi afgemeten en getimed solowerk van Hol, Hasebos (vibrafoon en sopraansax) en Cramer (accordeon). Jerôme Hol is in ieder geval een gitarist om in de gaten houden. De zang van Fuchs is, zoals we van haar gewend zijn, mooi gearticuleerd, en één stuk zet ze zelfs in met jodeleffecten, die toch subtiel klinken. Het album klinkt ondanks de expliciete vormen tegelijk speels en muzikaal integer, verfrissend in deze tijden. Een leuke bijzonderheid van de
website van de band is de extra song met zang van Bob Fosko in streaming audio, die niet op de cd is terechtgekomen.

Meer horen?
Op de Myspace-pagina van Bachelor Beats kun je van dit album de volgende tracks beluisteren: 'Mammalmam', 'One Vision Of The Queen' en 'Professor Moriba'.

(Ken Vos, 5.4.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.