Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Nieuws
Volledige dag rond John Zorn op 30ste editie Jazz Middelheim


De 30ste editie van Jazz Middelheim vindt dit jaar plaats van 11 tot en met 14 augustus in Park Den Brandt in Antwerpen. Net als vorige jaren zendt Klara deze verjaardagseditie uit. Zaterdag 13 augustus staat Jazz Middelheim volledig in het teken van altsaxofonist, componist, arrangeur en producer John Zorn onder de noemer 'John Zorn’s Book of Angels'.

John Zorn (1953) groeit vanaf het einde van de jaren zeventig uit tot één van de cultfiguren van de New Yorkse downtown scene. Zorn is een rusteloze, intense zoeker naar de vele talen uit de wereld van de improvisatie. Hij baseerde zijn muziek op oorlogsstrategieën of stak ze in elkaar als collages, met snelle opeenvolgingen van schijnbaar onverenigbare muzikale elementen.

Op de zaterdag stelt het festival maar liefst vier projecten voor, met en rond zijn muziek: Uri Caine Solo, Mycale, Bar Kokhba en het Masada Sextet. Het eerste concert op Jazz Middelheim is een dubbel van Uri Caine Solo en Mycale. Pianist Uri Caine is zowel gekend in de klassieke muziek als in de jazzwereld. Hij start deze dag solo aan de piano. Mycale is een vocaal kwartet van vier vrouwelijke stemmen. Zij interpreteren de songs die Zorn voor hen schreef en vormen ze om tot een mix van folk, wereldmuziek, klezmer en joodse invloeden.

Het project Bar Kokhba met Marc Ribot, Mark Feldman, Erik Friedlander, Greg Cohen, Joey Baron, Cyro Baptista én John Zorn als orkestleider, combineert elementen uit de surfmuziek met invloeden uit het Midden-Oosten. Afsluiten doet John Zorn uiteraard ook zelf, met zijn legendarische Masada Sextet. Dat bestaat verder uit Dave Douglas, Uri Caine, Greg Cohen, Cyro Baptista en Joey Baron. In 1994 vormde hij al het kwartet Masada, zijn meest populaire kwartet, waarmee hij in 1999 tijdens Jazz Middelheim een schitterend concert gaf, dat ook op cd werd uitgebracht. Elf jaar later fungeert het Masada Sextet dus opnieuw als schitterende afsluiter van deze speciale John Zorn-dag.

Klik hier voor meer informatie over Jazz Middelheim.

(Jacques Los, 8.3.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.