Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Jazzprofiel
Ira Sullivan


Op driejarige leeftijd – in 1934 – leerde Ira Sullivan trompet spelen van zijn vader en als teenager kreeg hij van zijn moeder saxofoonles. Inmiddels was de familie verhuisd van Washington naar Chicago.

Sullivans vroegste invloeden waren trompettisten Clyde McCoy (die in begin vijftiger jaren de hit 'Sugar Blues' had), Harry James en Dizzy Gillespie. De laatste adviseerde Ira in 1950 in Europa te gaan toeren. Dat gebeurde echter pas in 1977. Sullivan zegt daarover: "Away from America, people are more educated and appreciative of jazz."

Hoewel autodidact – zijn vader leerde hem slechts de C-toonladder op de trompet te spelen en zijn moeder alleen de vingerzetting op de saxofoon – wordt hij een getalenteerd musicus. Als multi-instrumentalist is hij een veelgevraagd muzikant. In Chicago maakt hij kennis met befaamde tenorsaxofonisten als Gene Ammons, Johnny Griffin, Dexter Gordon en Sonny Stitt, en speelt hij trompet met Charlie Parker en tenorsax met Roy Eldridge.

In 1956 maakt hij een zeven maanden durende tournee met Art Blakey and the Jazz Messengers. Met de Messengers is hij te horen op de plaat 'The Cool Voice Of Rita Reys'. In de jaren daaropvolgend neemt hij deel aan plaatopnamen met J.R. Monterose, Billy Taylor, Red Rodney en Roland Kirk. Onder eigen naam verschijnen op het label Delmark de albums 'Nicky’s Tune' en 'Blue Stroll'.

In 1962 vertrekt hij met zijn gezin – hij is een echte familieman en vermijdt langdurige tournees – naar Florida. Van Chicago-bebopper ontwikkelt hij zich tot een creatieve improvisator van de moderne mainstreamjazz. Inmiddels is bijna een halve eeuw Florida zijn residentie. Hij maakt dan nog regelmatig platen, onder eigen naam en als sideman van onder anderen Eddie Harris, Philly Joe Jones, Red Garland, Tony Castellano, Lin Hallyday en Jim Cooper. Van 1982 tot 1986 is hij co-leader van een succesvol kwintet met trompettist Red Rodney. Daarnaast is hij een veelgevraagd muziekleraar op diverse scholen in Florida.

Aanbevolen cd's zijn: 'Nicky’s Tune' (Delmark), 'Bird Lives' (Koch International) en 'Peace' (Fantasy) - alle drie onder eigen naam - en als co-leader met Red Rodney 'Sprint' en 'Spirit Within' (Wounded Bird)).

(Jacques Los, 7.3.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.