Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Spellbinding

Tineke Postma Quartet, vrijdag 18 maart 2011, Paradox, Tilburg


Laat ik beginnen met te zeggen dat het altijd werkelijk een genoegen is om naar saxofoniste Tineke Postma te kijken en te luisteren. Haar ingetogenheid, muzikale intelligentie en inzicht, maar ook haar composities en klankkleur zijn van grote kwaliteit. Toch blijft ze me verbazen; met iedere cd die uitkomt, toont ze haar gretigheid naar nieuwe denkbeeldige einders, alsof er met de tijd langzaam stukken bast loslaten en wij stukje voor stukje mogen aanschouwen hoe de fraaie kern zichtbaar wordt.

Haar nieuwe cd 'The Dawn Of Light' is een pareltje. In tegenstelling tot haar laatste, zeer succesvolle cd 'The Traveller' (2008), die werd opgenomen met haar Amerikaanse kwartet, werd dit album vastgelegd door Challenge Records met haar Nederlandse kwartet. En wel met pianist Marc van Roon, bassist Frans van der Hoeven en drummer Martijn Vink. Welverdiend, mag ik wel stellen. Postma begeeft zich in goed gezelschap, zoals blijkt uit de interactie en synergie op het podium. Alhoewel de cd nog niet officieel gereleased is, kregen we tijdens dit concert vast een smakelijk voorproefje.

Van Roon is een ware verhalenverteller op het klavier, een avonturier die tijdens zijn muzikale expeditie voortdurend op zoek is naar aanknopingspunten. Dansend over de toetsen van de vleugel, als een ballerina welhaast, vinden zijn vingers de juiste klanken in associatie met de wenken van Postma. Nooit te groot of te veel: zelfs de kleinste toon is doeltreffend. Zoals in het funky 'Beyond Category', een compositie van hemzelf, waarin ritmechangementen voor de nodige dynamiek zorgen, of het lyrische 'Before the Snow' een compositie van Postma. 'The Observer', ook geschreven door Postma, doet zijn naam eer aan; tijdens zijn observatie weet Van Roon met een enkele aanslag en minimale akkoorden zo treffend de juiste klank te omvatten.

Van der Hoeven heeft een bijna onopvallende, maar zeer essentiƫle rol. Als een rots in de branding zorgen zijn baslijnen voor een steady basis en feilloze overgangen in de ritmewendingen. Ook Vink komt uitstekend tot zijn recht in dit kwartet. Zijn gevoel voor timing en dynamiek is geniaal en hij exposeert een grote hoeveelheid kracht, zonder ooit te overstemmen.

De solostukken van Postma zijn onderhoudend, met een aanzienlijke diepgang. Ze zijn sterk in hun fundament en getuigen van een gezonde dosis lef bij het improviseren, zowel in de uptempo als in de langzamere stukken. De fijnzinnige (herkenbare) lyriek vormt mede haar authenticiteit om - wat zo belangrijk voor haar is - met haar muziek de luisteraar te kunnen raken, uiteindelijk haar voornaamste doel. Nu echter valt een zekere vorm van relaxedheid te bespeuren in haar spel, waardoor haar zelfverzekerdheid lijkt te gedijen. Het brengt wat mij betreft een extra dimensie in haar performance.

Al met al een betoverend mooi concert van deze ambitieuze jazzlady, die ongetwijfeld nog meer pijlen op haar boog heeft.

Op 22 april is de officiƫle cd-release van 'The Dawn Of Light' in het Bimhuis te Amsterdam.

Klik hier voor foto's van dit concert door Monique van der Lint.

(Donata van de Ven, 30.3.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.