Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Misplaatste keuze in overigens sterke programmering

Jasper le Clercq Quartet, Albert van Veenendaal & Gato Loco, VPROJazzLive Weekend, donderdag 10 maart 2011, Bimhuis, Amsterdam

Het is al weer voor de derde keer dat dit jazzweekend door VPRO leading jazzlady Vera Vingerhoeds is samengesteld en wordt gepresenteerd. Een weekend waarin avontuurlijke groepen uit de actuele jazz en impro-muziek zich manifesteren.

Met de vette blues 'Ach Gut' werd het festival door het nieuwe kwartet van violist Jasper le Clercq dit festival geopend. Naast zompige Mississippi-blues werd het repertoire grotendeels gevuld met een verscheidenheid aan stijlen, zoals funk, swing, country en hardrock. Met behulp van elektronica, samples en soundscapes kregen de composities - het merendeel is verschenen op de onlangs uitgebrachte cd 'Man Met De Hond Met De Hoed' - een interessante en effectieve muzikale, theatrale meerwaarde.

Naast de reeds vermelde blues werd er met behulp van samples aanstekelijk geswingd op muziek van onder anderen Count Basie. Le Clercq en gitarist Andreas Suntrop soleerden enthousiast en virtuoos, toetsenist Dionys Breukers was verantwoordelijk voor de samples en drummer Dirk-Peter Kölsch bleek een muzikale en stuwende drummer te zijn.

Het meest avontuurlijk impro-optreden was dat van pianist Albert van Veenendaal. Hij had de dag tevoren in vier uur tijd de vleugel geprepareerd. Door op en tussen de snaren voorwerpen, vooral veel stokjes in dit geval, te steken en te leggen, verandert de piano sterk van klankkleur en is dan tevens bij uitstek geschikt percussief te bespelen. Eén van Van Veenendaals sterke pianistische kanten is zijn ritmische speelwijze. Repeterende patronen en hamerende blokakkoorden vormden grotendeels het bestanddeel van zijn prepared piano-recital.

Hoogtepunt van zijn optreden was het contrasterende 'Goodbye Pork Pie Hat' van Charles Mingus. Gepassioneerd, verstild en uiterst langzaam vertolkt. Het was een subtiele uitvoering, die resulteerde in een adembenemende lamentatie.

Gato Loco, de achtmans formatie van tenorsaxofonist Stefan Zeniuk, was niet meer dan een goed geoliede feest- en showband. Funk, salsa, klezmer, noem het maar, en er werd – dat wel – met een tomeloze inzet gespeeld. Deze band is zeer geschikt om in de zomerperiode op te treden op de buitenfestivals en braderieën in dorpen en pittoreske stadjes.

De blazerssectie speelde weliswaar puntig en accuraat, maar solistisch was er niet bijster veel te genieten. De enkele solo's van leider Zeniuk waren een flauw aftreksel van de vroegere honkers & screamers als Big Jay McNeely, Sam 'The Man' Taylor, Hal Singer, Red Prysock en Joe Houston.

Voor zo'n serieus en pretentieus jazzweekend, dat ook nog eens live te volgen was op de radio en ook nog te zien is op 7, 14 en 21 april op Cultura-tv, is Gato Loco een misplaatste keuze.

Klik hier voor een fotoverslag van deze concertavond door Maarten Jan Rieder.

(Jacques Los, 20.3.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.