Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Middleton verheft jazz tot wat het zijn wil

Andy Middleton Quartet, dinsdag 22 februari 2011, Schunck*, Heerlen

Het moet een beetje gek aanvoelen, zo'n tour beëindigen op een kille dinsdagavond in een matig gevuld Schunck* in Heerlen. De situatie: Heerlen Jazz is het nog net gelukt om Andy Middleton te strikken, voordat zijn hij met zijn band huiswaarts keert richting de States en richting Oostenrijk. Daarmee zitten we meteen in het thema: 'Between Worlds', de nieuwe cd van de saxofonist, die ondanks de ongetwijfeld vermoeiende tour nog fris oogde.

In Schunck* werd nog eens duidelijk hoe energiek, explosief en ingetogen jazz kan zijn. De dynamiek spatte ervan af. Drummer Alan Jones sloeg strak en technisch zeer bekwaam alle goede vooroordelen over drummers de zaal in. Hard, boeiend, energievretend, een lust voor het oog. Liters water kwamen er aan te pas. Bassist Paul Imm toonde zijn enorme ervaring en zijn beheersing van het idioom van de tempoversnellingen. Uiterlijk onbewogen haalde hij alles uit de grote kast. Pianist Tino Derado legde de boel bij tijd en wijle plat, om het daarna weer noot voor op te bouwen. Gevoelig, zacht, vindingrijk.

Andy Middleton zelf is een klasse apart. Een must om te horen en te zien, om mee te beleven hoe hij zijn solo's opbouwt, voortjaagt, stuwt... Ik moest de hele tijd denken aan een Wayne Shorter-concert. Diezelfde energie, compromisloos spelen en het diepste en beste in jezelf najagen en uiten. Middleton is pure reclame voor deze vorm van jazz. Zijn muziek is energie, kent een strakke spanningsboog, biedt ruimte voor improvisatie en is gebaseerd op melodische lijnen die thema-overstijgend zijn.

Jammer dat veel fans de ijzige kou niet trotseerden, een gemiste kans. Misschien moeten de concerten in Schunck* een uur eerder beginnen. Het eindigde nu een beetje bloedeloos, want iedereen wilde na afloop snel naar huis, ook de band. Het laatste concert van Middeltons tour was voor mij het beste jazzconcert dat ik in tot nu toe gezien heb in Schunck*. Voornaamste reden: hij is zijn jazz, hij verheft jazz tot wat het wil zijn: tomeloos im- en expressionisme, muziek als kunstvorm. Ik hoop dat hij weer een keer in Heerlen voorbij komt en dat het dan nog lang gezellig mag blijven. Tot dan zullen we het moeten doen met de cd 'Between Worlds'.

(Jo Dautzenberg, 1.3.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.