Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Gevarieerde composities ontberen soloruimte

Jorrit Dijkstra Pillow Circles, zondag 27 februari 2011, SJU Jazzpodium, Utrecht

Naast instrumentalist - altsax, sopraansax, fluit, kraakdoos en electronics - is Jorrit Dijkstra vooral componist. En niet de eerste de beste. Hij kreeg compositieopdrachten van onder meer de Tetzepi Big Band, het Amstel Saxofoon Kwartet, de Harvard Jazz Band, theatergezelschappen en het North Sea Jazzfestval 2009.

Naar aanleiding van de 'North Sea'-opdracht formeerde Jorrit Dijkstra een Amerikaans/Nederlands ensemble, dat onder dezelfde naam de suite 'Pillow Circles' uitvoert. De composities waaruit de suite bestaat, zijn odes aan een grote verscheidenheid van muzikanten, waaronder Henry Threadgill, Kate Bush, George Lewis, Ernie Henry, Rogier van Otterloo en Jonny Greenwood (Radiohead).

Dijkstra's composities zijn zeer compact, vol en zorgvuldig geschreven, hebben lange lijnen en zijn uiteenlopend van stijl. Invloeden van rock-jazz, elektronica, hedendaags gecomponeerd en free jazz zijn nadrukkelijk aanwezig. Helaas, en dat is toch essentieel in de jazz, is er weinig ruimte voor individuele solo's. Wel wordt er regelmatig binnen de composities collectief geïmproviseerd. Jammer is het dat voor prominente solisten als saxofonist Jasper Blom, trombonist Jeb Bishop en Dijkstra zelf de mogelijkheden tot improviseren spaarzaam zijn.

In het slotnummer, dat vooraf werd gegaan door een geweldige en dynamische trio-improvisatie van bassist Jason Roebke, drummer Frank Rosaly en (alsnog) Bishop, was er wél alle gelegenheid te soleren en improviseren, waardoor het concert toch nog een geïnspireerd impro-jazz einde kreeg.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Koen Scherer.

Op maandag 28 februari jongstleden trad Jorrit Dijkstra 'Pillow Circles' op in Jazzpower, Eindhoven. Cees van de Ven maakte daar dit fotoverslag.

(Jacques Los, 9.3.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.