Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Geschiedenis 'Coin Coin' grijpt je bij de keel

Matana Roberts' Coin Coin, vrijdag 25 februari 2011, Bimhuis, Amsterdam

De uit Chicago afkomstige Matana Roberts, thans gevestigd in New York, is een niet al te bekend jazzfenomeen. Afkomstig uit en geïnspireerd door de hedendaagse jazzscene van de genoemde metropolen kunnen haar muzikale intenties uniek worden genoemd. Hoewel ze niet perse een uitzonderlijk en virtuoos instrumentalist is – op de altsaxofoon en klarinet musiceert ze 'slechts' bekwaam, al heeft ze op de alt een een mooi donker geluid en zeggingskracht – zijn haar compositorische en vocale kwaliteiten zeer bijzonder.

De na de pauze door het voltallige ensemble gespeelde suite 'Coin Coin' was een fascinerend kijk- en luisteravontuur. In een tijdsbestek van circa één uur werd Roberts' familiegeschiedenis aan de hand van de belevenissen van Marie Therese 'Coin Coin' Metoyer zowel visueel (videobeelden) als muzikaal gepresenteerd. Adembenemende lamentaties en Afro-Amerikaanse rootsmuziek werden instrumentaal en vocaal vertolkt.

De suite, en dat was nog maar 'Chapter One: Gens De Couleur Libre', omvat een totaalpakket van heterogene muziekstijlen die in de afgelopen eeuwen in de westerse wereld van belang zijn geweest, zoals de vocale worksongs, honky-tonk en vaudeville muziek en – recent – de hedendaags gecomponeerde muziek en de free jazz. Ontroerende momenten in de suite waren de emotievolle vocalen en rauwe kreten van Roberts en het door het ensemble hartroerend a-capella gezongen worksong-fragment.

Dit alles werd voortreffelijk uitgevoerd door het ensemble onder de bezielende leiding van Matana Roberts, in de unieke bezetting van slagwerker Tomas Fujiwara en vier strijkers (bassist Jason Ajemian, celliste Audry Chen, altvioliste Jessica Pavone en violiste Mazz Swift).

Voorafgaand werd de suite op altsaxofoon solistisch door Roberts geïntroduceerd. In zeer gedempt licht en met felle, flikkerende videobeelden werd gedurende ongeveer 25 minuten een krachtig, spiritueel en sociaal muzikaal monument opgezet, als opmaat naar de verbluffende en ambitieuze suite 'Coin Coin'.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Maarten Jan Rieder.

(Jacques Los, 5.3.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.