Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Baritone Madness wakker gekust

dinsdag 8 maart 2011, De Smederij, Groningen

Het was een aangename hernieuwde kennismaking. 21 Jaar nadat de conceptband Baritone Madness afscheid had genomen van zijn publiek heeft saxofonist Hans Bosch, de geestelijke vader van de club, zijn kindje weer tot leven gewekt. Van de oorspronkelijke bezetting waren in De Smederij alleen Bosch en Jenne Meinema over. Meinema (1931) is vermoedelijk Nederlands oudste actieve baritonbopper. Hij bezit een omfloerst geluid, waarmee hij de ruimte nochtans moeiteloos weet te vullen. Meinema blaast ook het meest abstract van de drie. Een monument is hij, een oude geërodeerde druïdenheuvel.

Harry Broekman, in alfabetische zin het bètamannetje van de bromberen, heeft het lichtste geluid. Dieper en hoger gaat de leider, die in de bovenste regionen een Leo Parker-achtige lyriek aan de dag legt. Hij is degene die coherente verhalen vertelt en bovendien fraaie driestemmige collectieven geschreven heeft ('Well You Needn’t').

De begeleiding was, zoals dat tegenwoordig usance is, internationaal. Pianist en sessieleider Diederik Idema overtrof zichzelf in 'It’s Alright With Me'. Zonder de rest van de band te verwittigen, peddelde hij driest harmonische kreken en zijarmen in. De pezige bassiste Eunjung Jo bezit een aantrekkelijke heldere doch assertieve attack en weet haar goed gedefinieerde nootjes trefzeker in het groepsgeluid te plaatsen. Drummer Vasileios Panagiotopoulos straalt een grimmig soort beheerste spanning uit, alsof je hem maar hoeft aan te raken om donder en bliksem te ontketenen. Hij zit achter de drumkit alsof hij die hoogstpersoonlijk getemd heeft. Elk optreden is voor hem weer een uitdaging om de drumsolo van de eeuw te spelen – wat hem doorgaans nog lukt ook. Op de clave van 'Funky Bo' ging hij volledig loos en speelde hij zo niet de drumsolo van de eeuw, dan toch wel van de avond.

Dé solo van de sessie die op het optreden van Baritone Madness volgde, kwam voor rekening van gitarist Thomas Hilbrandie. In 'Just Friends' trok hij de aandacht met een goed gestructureerd, niet te nadrukkelijk discours, dat voorzien was van aangename contrasten. Laat die gast binnen maar vetten.

(Eddy Determeyer, 16.3.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.