Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Jasper Blom Quartet – 'Dexterity' (Mainland Records, 2010)


Terwijl het merendeel van de artiesten verder bouwt op de verworvenheden van vorige generaties en van daaruit een eigen geluid probeert te vinden, heb je in het andere uiterste ook artiesten die radicaal vechten voor een tabula rasa en dat beschermen tot de laatste hardnekkige snik. Het boeiendst gaat het er echter vaak aan toe bij artiesten die zo'n beetje leep van twee walletjes eten; niet te vies om de traditie binnen te smokkelen, maar die dan wel een beetje ombuigen met moderne tactieken en technieken. Op die manier wordt het voor beide kampen wat interessant. En dat is waar rietblazer Jasper Blom best goed in slaagt op zijn nieuwste kwartetalbum.

Net als op 'Statue Of Liberty' (2007) wordt Blom hier omringd door Jesse van Ruller (gitaar), Frans van der Hoeven (bas) en Martijn Vink (drums), een stel muzikanten die inzetbaar zijn in uiteenlopende contexten. Op 'Dexterity' leidt het doorgaans tot een frisse mix van baldadig experiment, zorgvuldig opgebouwde lyriek en geëxperimenteer met composities en klankkleur, niet in het minst door de effecten van Blom op zijn sax en basklarinet, waardoor hij nu eens een monsterlijke vervormde sound krijgt ('Knor'), om dan weer de indruk te wekken te zijn uitgegroeid tot een complete blazerssectie ('Tasmania'). Heel mooi hoe hij een geslaagd evenwicht weet te vinden tussen stekelig spel en ingrijpende effecten.

De diversiteit van de songs zorgt er bovendien voor dat verveling uitblijft. Naast een ballade met schimmige gitaarpartijen ('Homecoming') krijg je immers ook Scandinavisch aandoende weidsheid en openheid ('Waltz For Magnus'), momenten die gedomineerd worden door relativerende cartoonsfeer ('En L’Amoureux Vergier') en bevlogen jazzfunk, die de bijna foute geluidsexperimenten van Herbie Hancock koppelt aan een soulvolle structuur die zo van Stevie Wonders 70's platen had kunnen komen (het afsluitende 'Candy').

Opvallend is daarbij hoe moeiteloos het allemaal klinkt; de ritmesectie boetseert met klank en heeft er geen moeite mee om in een vingerknip een soepele groove op gang te brengen, terwijl Blom en Van Ruller zich volledig kunnen laten gaan met effecten zonder te gaan irriteren. Een meesterwerk is 'Dexterity' nog niet geworden, daarvoor bevat het album een paar kleine inzinkingen te veel (vooral in de meer introverte passages, die soms wat te wollig zijn), maar die worden ruimschoots gecompenseerd door het avontuur en de frisheid van het geheel.

Meer horen?
Op de
website van Jasper Blom kun je van dit album luisteren naar de tracks 'Knor' en 'Homecoming' (via het submenu 'music').

Labels:

(Guy Peters, 26.3.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.