Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


   

Cd
Jan Glas, Addy Scheele en Hans Lass – 'Diezeg Laand' (Kleine Uil, 2010)


Ja, hoe zou dat komen? In de uitgebreide liner notes van het fraai vormgegeven boekwerkje annex cd stelt journalist Illand Pietersma dat Nederlandse streektaaljazz eigenlijk alleen in de noordelijke provincies voorkomt. In 1974 legde pianist Joop Verbeke in Leeuwarden de lp 'Dit Folk' met vocaliste Elly May vast. Meer recent, in 2009, kwam zangeres Martije Lubbers met de cd 'Drezz', in het Drents. En de moeder van alles streektaalswingers is natuurlijk de Groningse Jannie Stalknecht, van wie vijftig jaar geleden het ep-tje 'Martina Zingt Bie Martini' verscheen, met daarop het onsterfelijke 'Laiverd Kom Weer Bie Mie'. "Voor zover bekend bestaat er bijvoorbeeld geen Zeeuwse of Achterhoekse jazz," schrijft Pietersma. En je zou toch ook verwachten dat het Limburgs of het Jordanees zich voor jazzliedjes zou lenen. Vreemd.

Liedjesschrijvers Jan Glas en Erik Harteveld hebben de bestaande vijf Groninger songs van Jan Groenendal, trompettist en echtgenoot van Stalknecht, aangevuld met acht nieuwe ver- en hertalingen. Dat is met groot vakmanschap en veel humor gedaan. De titelsong is afgeleid van Erroll Garners 'Misty' – 'Diezeg Laand' betekent zoveel als nevelig landschap. De meest hilarische bewerking is 'Apmoal Van Mie', oorspronkelijk 'All Of Me', met een opsomming van wat de achterblijvende man na de scheiding zoal houdt. Cd's, placemats, de tv, de poddemenees, het schilderij mit de zunnebloumen, allemaal lekker van mij!

Het mooiste arrangement, van de hand van pianist Addy Scheele, is dat van 'Koolzoad' ('Blue Skies'). Hij zal er vermoedelijk een hele kluif aan hebben gehad, aan het plooien van de muziek rond de zang van Glas. Want Jan Glas is een dichter – en dan ben je weliswaar al halverwege zanger, maar daarom nog geen jazzzanger. Glas weet het maar net te behappen. Van de andere kant eindigt hij 'Doe Bist Mie Zat' ('After You’ve Gone') met een verrassend hippe modulatie, dus hoop is er zeker nog.

Klik op de linkerafbeelding om te luisteren naar fragmenten van deze cd.

Labels:

(Eddy Determeyer, 19.3.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.