Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Christoph Stiefel Inner Language Trio - 'Fortuna’s Smile' (Neuklang, 2010)


De Zwisterse pianist Stiefel is weliswaar een paar keer in Nederland geweest, maar hij heeft hier nog niet de bekendheid die hij bijvoorbeeld in Duitsland heeft. Met zijn trio heeft hij nu een tweede album voor het Duitse Neuklang geproduceerd.

De naam van zijn band, Inner Language Trio, suggereert weliswaar een in zich gesloten musiceerwijze, maar de naam slaat ook op een methode die hij heeft ontwikkeld om consistente improvisaties te kunnen construeren. Het belangrijkste element daarvan is de constante en heldere verhouding tussen notenmateriaal en ritmiek, naar middeleeuws voorbeeld ontwikkeld door Stiefel. De stukken volgens dat procédé, hier zes van de acht, krijgen de subtitel 'Isorhythm' met een nummer.

Met bassist Thomas Lähns en drummer Marcel Papaux speelt Stiefel zeer heldere muziek met een evenwichtige dynamiek, waarvoor de leden in gelijke mate verantwoordelijk zijn. Grooves zijn niet alleen een tapijt voor de melodielijnen, maar vormen daar een ook logische eenheid mee. Zo is het ensemblegeluid tegelijk vol, maar ook subtiel wanneer dat effectief is.

Opvallend is ook hoe precies en gearticuleerd er gemusiceerd wordt. Het trio kan zowel melodieus als abstract spelen, terwijl de ritmische component altijd een integraal onderdeel blijft en dus niet functioneert als een soort toegevoegde laag bij de harmonieën, zoals vaak bij hedendaagse pianotrio's. De bewering van het tijdschrift Stereo in 2006 dat dit het beste Zwitserse pianotrio is, is daarom zeker nu nog geloofwaardig.

Meer horen?
Op de
Myspace-pagina van het Christoph Stiefel kun je van dit album de volgende tracks beluisteren: 'Tiscope Kaleidome', 'Aura', 'Eclipse', 'Pensar Positivo' en 'Olympus Mons'.

(Ken Vos, 16.3.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.