Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd-boxen
House Of Jazz: interessante serie jazzboxen


In het Friese dorp Grou is de platenmaatschappij T2 Entertainment gevestigd. Behalve pop, klassiek, Nederlandstalig en wereldmuziek houden ze zich ook bezig met jazzmuziek. Op het label House Of Jazz worden met de regelmaat cd-boxen uitgebracht. De boxen bestaan uit elk 10 cd's van de meest bekende jazzmusici. Inmiddels zijn er meer dan twintig uitgebracht; onder de titel 'Kind Of...' zijn van onder anderen John Coltrane, Art Blakey, Thelonious Monk, Dexter Gordon, Art Pepper en Cannonball Adderley boxen verschenen.

Helaas is de informatie zeer summier, alhoewel begrijpelijk gelet op de prijs van een luttele tien euro, maar die kan zelf grotendeels opgezocht worden op het internet, in het bijzonder via de website
www.jazzdisco.org. Het gaat vooral om delen of complete studio- en liveopnamen van labels als Verve, Prestige en Riverside uit de jaren veertig tot en met begin jaren zestig. Om een indruk te geven volgt onderstaand de inhoud van de boxen 'Kind Of Gillespie' en 'Kind Of Rollins'.

De Gillespie-box geeft een overzicht van vooral zijn bebop-periode (1940-50). Sommige cd's zijn nogal rommelig geprogrammeerd met talloze bij elkaar geharkte onvolledige platensessies, bijvoorbeeld cd 2 ('Ol’ Man Rebop'), cd 5 ('Dizier & Dizier'), cd 6 ('Disorder At The Border'), cd 7 ('Things To Come') en cd 8 ('O O La La'). Het betreft opnamen van kleine formaties met onder anderen Charlie Parker, Lucky Thompson, Milt Jackson, Miles Davis, Lennie Tristano en Shelly Manne en bigbands van Cab Calloway, Teddy Hill, Billy Eckstine, Boyd Raeburn, Johnny Richards en Gillespie zelf. Neemt niet weg dat er een gevarieerd overzicht van Gillespie's beboptijd wordt weergegeven.

De overige cd's zijn completer, dus minder rommelig. Cd 3 ('At Newport') is de in 1957 door Verve uitgebrachte lp 'Dizzy Gillespie At Newport', cd 4 ('Impromptu') is de in 1953 uitgebrachte lp 'Diz And Getz' met onder meer Oscar Peterson, en cd 9 ('Quintet In Europe') is een liveopname uit het begin van de jaren zestig (Italië) met Leo Wright op altsax en Mel Lewis op drums.

De Sonny Rollins-box daarentegen bestaat uit gehele of substantiële gedeelten van vermaarde en belangrijke albums, met name uit het midden van de vijftiger jaren. Er is geplunderd uit albums van Prestige ('Thelonious Monk And Sonny Rollins', 'Way Out West', 'Sonny Rollins Plus 4', 'Saxophone Colossus', 'Tenor Madness', en 'Movin’ Out'), Riverside ('Freedom Suite') en Blue Note ('A Night At The Village Vanguard', 'Sonny Rollins Vol.2' en 'Newk’s Time').

Voor de jazzliefhebber die al voorzien is van een uitgebreide collectie is de serie uiteraard overbodig, maar voor de liefhebber met een bescheiden discotheek is de aanschaf van één of meerdere boxen zeker de moeite waard. Binnenkort zullen enkele boxen gerecenseerd worden.

T2 Entertainment heeft recent ook twee dubbel-cd's van Chet Baker en Art Blakey onder de noemer 'Sesjun Radio Shows' uitgegeven. Dit voorjaar zullen in die serie opnamen van Bill Evans en Stan Getz verschijnen.

Labels:

(Jacques Los, 23.3.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.