Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Bart Lust Quintet - 'Circuits' (Capicúa Records, 2010)


Al meer dan een decennium maakt trombonist Lust deel uit van de New Cool Collective Big Band, die op gezette tijden de hort op gaat met spetterende liveshows, maar ook met zijn eigen kwintet laat hij horen een begenadigd muzikant en componist te zijn. Ook op het tweede album van die band krijgen we high energy modal jazz voorgeschoteld, waarvoor de leider wordt bijgestaan door Tom Beek (tenorsax), Steven Hupkens (piano), Ben Janssen (bas) en Steve Altenberg (drums).

Lust studeerde nog bij volk als Slide Hampton en Jimmy Knepper, en dat heeft zeker zijn sporen nagelaten. De muziek die op dit album te horen is, valt overduidelijk te situeren in de jaren vijftig en zestig, toen de jazz gemaakt werd die nu nog steeds dominant is op de radiostations en in de winkelrekken. Voor de vernieuwing ben je met andere woorden aan het verkeerde adres, al kan je dat hier bezwaarlijk beschouwen als een punt van kritiek, want de tien composities op 'Circuits' zitten in de aanstekelijke traditie van goed volk als Horace Silver en Kenny Dorham.

Dat betekent: hechte en catchy thema's, vlotte tempo's, een occasioneel exotisch uitstapje en bevlogen solo's. Op een uitzondering na ('Promotion Canapé') zijn de composities van Lust allemaal erg energiek en voorzien van een forse swing. Het samenspel zit strak in het pak, de articulatie van Lust en saxofonist Beek is trefzeker (soms zouden ze elkaar zelfs iets meer mogen loslaten) en de ritmesectie kan een aardig potje swingen, getuige prima composities als het met een latin-toets opgesmukte 'Quacha', het goedgeluimde 'Citadel' en het opwindende titelnummer, dat het hoogtepunt van de plaat is.

De drie composities van bassist Janssen zijn eerder te situeren in de trage en broeierige hoek, maar net daardoor zorgen ze voor een mooie afwisseling, zeker in de tweede albumhelft, zodat ook minder opvalt dat Lust wel vaak uit hetzelfde vaatje tapt. Is dat een probleem? Ach nee, want liefhebbers van traditionele jazz die lekker swingt, volgestouwd zit met vurige en wendbare solo's en de vingerknip naar boven haalt, die komen hier ruimschoots aan hun trekken. 'Circuits' is uitstekend spul, zeker voor retroliefhebbers.

Meer horen?
Op de
Myspace-pagina van Bart Lust kun je van dit album de track 'Ain' beluisteren.

(Guy Peters, 11.3.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.