Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Nieuws
Young VIPs Tour 2011: veelbelovend dubbelprogramma met jong jazztalent


Dit jaar vindt de dertiende editie van de Young VIPs Tournee plaats, dé jaarlijkse jazztournee voor buitengewoon Nederlands talent met hoogwaardig eigen repertoire. Het dubbelprogramma op toonaangevende jazzpodia bestaat dit jaar uit de band van bassist Clemens van der Feen en - als vanouds - de winnaar van de Dutch Jazz Competition, het Castel/Van Damme Quartet. De première van deze veelbelovende Young VIPs Tournee is aanstaande donderdagavond in het Bimhuis, Amsterdam.

Het veelbelovende Castel/Van Damme Quartet is opgericht door pianist Thierry Castel en saxofonist Jasper van Damme. Met Sven Happel op contrabas en Mark Schilders op drums brengt het kwartet met creatief samenspel en oog voor detail eigen composities tot leven. Ondanks de uitdagende ritmiek is hun muziek ook zeker voor het grote publiek aangenaam om naar te luisteren. In 2007 en 2008 wonnen Castel en Van Damme de Erasmus Jazz prijs en in 2010 won het kwartet de Dutch Jazz Competition tijdens het North Sea Jazz Festival. Jasper van Damme werd onderscheiden met de NORMA-prijs voor Beste Solist 2010.

Clemens van der Feen speelde al met grootheden als Michael Moore, Toots Thielemans, Tony Malaby en Chris Potter. Hij won al diverse prijzen. Nu presenteert de bassist zich met een eigen band en een verrassend debuutalbum. Hij profileert zich daarmee nu ook als bandleider en componist. Die composities bewegen zich ergens tussen rock en jazz, met de basgitaar als uitgangspunt. Met Jesse van Ruller (gitaar), Harmen Fraanje (Wurlitzer & piano), Flin van Hemmen (drums) beschikt Van der Feen over een uitgelezen hofje.

Tournee 2011
17/02: Amsterdam, Bimhuis
18/02: Groningen, USVA
19/02: Rotterdam, LantarenVenster
21/02: Eindhoven, Wilhelmina
22/02: Arnhem, Musis Sacrum
04/03: Middelharnis, Het Diekhuus
08/03: Utrecht, SJU Jazzpodium
10/03: Nijmegen, De Lindenberg
11/03: Terneuzen, Porgy en Bess
04/06: Wijk bij Duurstede, Jazz by Duurstede
27/10: Edam, Mahogany Hall
28/10: Den Bosch, De Toonzaal
29/10: Leiden, Hot House
04/11: Tilburg, Paradox
06/11: Hoorn, Jazz Affairs in Huis Verloren

De Young VIPs tournee 2011 wordt georganiseerd door de Vereniging van Jazz- en Improvisatiemuziek Podia in samenwerking met Muziek Centrum Nederland, en wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten. Klik hier voor meer informatie.

Meer weten?
Klik hier voor een recensie van het concert van de Clemens van der Feen Band op 2 mei 2010 in De Hetebrij, Zwolle.

(Maarten van de Ven, 14.2.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.