Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Nieuws / The Jazztube
Colin Benders en Eric Vloeimans bundelen krachten in Kytecrash


In de herfst van 2010 betraden trompettisten Colin Benders en Eric Vloeimans samen met zes bevriende muzikanten de in Utrecht gevestigde Kytopia-studio voor een aantal sessies. Deze sessies zijn een muzikaal 'Kytopiaans gesprek' geworden. Dit betekent dat de betrokken muzikanten met minimale voorbereiding een maximale artistieke vrijheid creëren. De synergie na slechts vijf dagen intensief converseren, is gebundeld op het album 'Kytecrash', die 12 maart uitkomt op het label Kytopia.

De aanleiding voor deze ontmoeting lag een aantal maanden ervoor. De wegen van Benders en Vloeimans kruisten elkaar nadat zij werden uitgenodigd op het Duketown Jazzfestival in Den Bosch. Na dat optreden nodigde de jonge trompettist zijn voormalig leermeester uit om een aantal dagen samen te komen in de studio van Kytopia.

De sessies resulteerden in een intense muzikale conversatie waar alle acht muzikanten een even belangrijk aandeel in hadden. Of die conversatie iets heeft opgeleverd? "De cd is een speeltuin vol avontuur, waar werelden bij elkaar komen,” zegt Vloeimans. "We tuimelen over elkaar heen, we roetsen van de glijbaan en
springen in de lucht." En Benders vult aan: "Ik zou duizend dingen kunnen zeggen over dit project, en geen van allen zullen ook maar enige waarde toevoegen aan wat het is. Het gromt en bijt, het kwispelt en kwijlt. Dit project leeft en wil niet in een zin gevangen worden. Laat je in de tijdspanne van een nummer gestraft en getroost worden. Neem de tijd. Laat mijn bedoeling van dit project
secundair zijn en vertel je eigen verhaal. Dit is Kytecrash.”

De line-up van Kytecrash is een interessante kruisbestuiving tussen leden van de groep van Kyteman en Eric Vloeimans' Gatecrash: naast Benders bestaat deze uit Pax (vocalen), Niels Broos (toetsen), Jeroen van Vliet (toetsen), Mathijn den Duijf (No Input Dubmachine), Gulli Gudmunsson (basgitaar) en Jasper van Hulten (drums).

Alle nummers zijn volledig analoog opgenomen op een 24-sporenrecorder in one track recordings, dus zonder overdubs achteraf. Dat zorgt ervoor dat zowel de dynamiek van het samenspelen als de dynamiek van de nummers zelf maximaal tot hun recht komen op het album. Beide trompettisten zijn naast Kytecrash bezig met eigen projecten. Benders heeft zich in januari teruggetrokken in IJsland om nieuw materiaal te schrijven en de altijd bezige Vloeimans is te horen in verschillende projecten, zoals in tournees als solist met de Holland Baroque Society, Martin Fondse en het Matangi Quartet.

Kytecrash is sinds begin deze maand op tour door de Nederlandse popzalen. Hieronder een speellijst met de concerten die nog op stapel staan:

03/03 Theater De Veste, Delft
04/03 P60, Amstelveen
12/03 Tivoli (cd-presentatie), Utrecht
21/04 Luxor Live, Arnhem
07/05 Paard van Troje, Den Haag
12/05 Mezz, Breda
13/05 Hedon, Zwolle
22/05 De Victorie, Alkmaar

Bekijk de Jazztube!
Een repetitie van Kytecrash in de Kytopia-studio. We horen het nummer 'Tribute To The Mighty 6'. Klik op de afbeelding linksboven om het filmpje te starten.

Labels:

(Maarten van de Ven, 11.2.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.