Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Nieuws
Corrie van Binsbergen in muzikaal theater over liefde en verlangen


Van 4 tot en met 6 maart organiseert Stadsschouwburg en Muziekcentrum Enschede een festival rond schrijver Toon Tellegen. In dit weekend staan zijn fabelachtige dierenverhalen en poëzie centraal. Onderdeel van het festival is de Nederlandse première van de muziektheatervoorstelling 'Brieven aan Doornroosje' op 5 maart, met acteur/trompettist Hans Dagelet. Gitariste/componiste Corrie van Binsbergen maakte een selectie uit Toon Tellegens boek 'Brieven aan Doornroosje', verschenen in 2002. Brieven van de prins over het leven, over onderweg zijn, verlangen en de liefde.

Dagelet en Van Binsbergen bundelen hun krachten in deze unieke muziektheatervoorstelling samen met twee bijzondere musici: de virtuoze jonge Duitse harpiste Miriam Overlach, die al vele prijzen won en die moeiteloos hedendaags gecomponeerde muziek met improvisaties afwisselt, en de Schotse kleurrijke muzikant Alan Purves, die het publiek met zijn rijke arsenaal aan eigengemaakt instrumentarium van de ene verbazing in de andere laat vallen. Glasschilderingen van Frédérique Spigt, geprojecteerd door een toverlantaarn, geven het toneelbeeld een extra dimensie.

Sinds 2003 organiseert Corrie van Binsbergen literaire concerten met verschillende schrijvers. Met Tellegen is uiteindelijk een vaste groep ontstaan. Na het programma 'De trein naar Pavlovsk en Oostvoorne' en andere verhalen, het literair concert waarmee schrijver Toon Tellegen in 2003 en 2004 met een elfkoppig ensemble optrad, ging in het najaar van 2006 een kleiner gezelschap met hem op tour: het Wisselend Toonkwintet. De absurde en ontroerende verhalen van onder andere 'Eekhoorn en Mier', vormen een onuitputtelijke bron van muzikale inspiratie voor jazz- en improvisatietalent Van Binsbergen. Hun eerste programma 'De Dierenverhalen' verscheen op cd en werd genomineerd als Beste Luisterboek 2007.

In maart 2009 maakten ze een nieuwe voorstelling: 'Het Vertrek van de Mier', een voor volwassenen geschreven dierenverhaal over zelfbewustzijn, onzekerheden en afscheid. Tellegen las daarin voor uit zijn boek, ondersteund door muziek van Corrie van Binsbergen en haar kwintet, dat naast Purves bestaat uit Joost Buis (trombone & lapsteel), Albert van Veenendaal (piano) en Hein Offermans (bas & tuba). Met twee uitverkochte concerten is op 19 januari 2011 de voorjaarstour van Toon Tellegen en het Wisselend Toonkwintet van start gegaan. Dit voorjaar gaan 'Het Vertrek van de Mier' en 'De Dierenverhalen' in reprise.

Op 16 maart, de eerste avond van de Boekenweek, organiseert Van Binsbergen wederom het BrokkenBal in het Bimhuis in Amsterdam. Hier verwelkomt zij traditiegetrouw bekende Nederlandse schrijvers en dichters. Voor de pauze de eerdergenoemde voorstelling 'Brieven aan Doornroosje'. Na de pauze gastoptredens van Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr, Toon Tellegen en Hans Dagelet met een fragment uit zijn debuutroman. Na afloop wordt in het café muziek gedraaid, ditmaal met het thema 'De keuze van Remco Campert'.

Speellijst voorjaar 2011
(V = Vertrek van de Mier D = Dierenverhalen)

27-02 Thembi, Maastricht (D)
28-02 Rosa Spierhuis, Laren (V)
06-03 Muziekcentrum, Enschede (D)
16-03 BrokkenBal, Bimhuis, Amsterdam (gastoptreden)
13-05 Lux, Nijmegen (V)

Klik hier voor meer informatie.

(Donata van de Ven, 23.2.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.