Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
In memoriam
Frans Elsen


Jazzpianist en jazzdocent Frans Elsen is op woensdag 23 februari in Den Haag op 76-jarige leeftijd overleden.

Frans Elsen (geboren op 28 mei 1934 in Den Haag) behoorde in de jaren vijftig tot de eerste moderne jazzpianisten van Nederland. Vanaf de jaren zeventig speelde hij ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van het jazzonderwijs aan de Nederlandse conservatoria.

Hij begon als zevenjarige met pianospelen en doorliep tussen 1952 en 1958 het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In diezelfde periode begon hij op te treden met allerlei jazzformaties. Met zijn eigen kwartet maakte hij in 1955 en '56 opnamen voor de lp's 'Jazz Behind The Dikes', volumes 2 en 3. In 1953 had hij al meegewerkt aan de 'Jazz At The Kurhaus'-lp's. Vanaf 1956 maakte Elsen ook geregeld platen met onder anderen het Peter Schilperoort-kwartet, Ann Burton, Greetje Kauffeld, Ferdinand Povel en het Metropole Orkest. Een van zijn laatste albums dateert van 2006: 'As Long As There's Music' met gitarist Axel Hagen.

In de loop der jaren werkte Frans Elsen met tientallen grote namen uit de Amerikaanse jazz, onder wie Barry Harris, Phil Woods, Zoot Sims, Stan Getz, Art Farmer, Oliver Nelson, Donald Byrd, Clark Terry, Thad Jones, Chet Baker en Ben Webster.

Vanaf het begin in 1979 was hij nauw betrokken bij de jazzopleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Meerdere generaties Nederlandse jazzmusici hebben daar bij hem gestudeerd, tot zijn pensionering in 1999. Voordien was Frans Elsen ook al actief geweest als initiator van jazzopleidingen in onder meer Zwolle en Hilversum. Hij publiceerde twee meerdelige leergangen: 'Jazzpracticum' en 'Jazzharmonie aan de piano' (zowel in het Nederlands als het Engels).

Tijdens het North Sea Jazz Festival 1991 werd Elsen onderscheiden met de Bird Award Special Appreciation.

Bron: Muziek Centrum Nederland

(Jacques Los, 26.2.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.