Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Grote dynamische variatie bij Nikos Tsilogiannis Pan Project

zaterdag 12 februari 2011, Hot House, Leiden

Het was bijna twintig jaar geleden dat ik de Utrechts-Griekse slagwerker Nikos Tsilogiannis hoorde met zijn formatie. Het huidige Pan Project is een kwartet met de saxofonisten Henk Spies en Paul Weiling en bassist Tjitze Vogel, waarbij pianist Albert van Veenendaal deze avond als gast optreedt. Eigenlijk net als op de in 2008 verschenen cd van het Pan Project, 'El Greco'. Tsilogiannais – vroeger gespeld als Tsjilojannis, volgens de musicus veranderd om administratieve redenen – is geen typische jazzdrummer die zich het lekkerst voelt bij swingvierkwarten. Het repertoire van de band stamt gedeeltelijk uit de tijd dat Nikos' kwintet bestond uit Dick de Graaf, Arnold Dooyeweerd en Jeff Reynolds, in 1983. In die periode speelde Van Veenendaal ook met Tsilogiannis. De meest opvallende ingrediënten van het kwartet zijn de vaak Grieks aandoende thema's en de grote dynamische variatie in de stukken, die eerder geleidelijk zijn dan abrupt van karakter. Griekenland behoort met maatsoorten als 7/8 en 9/8 en 12/8 ritmisch tot de Balkan.

Een belangrijke factor is de klankkleur van Tsilogiannis' uitgebreide drumset. Op zijn hihat is bijvoorbeeld een tamboerijn gemonteerd. Achter hem hangt een set metalen cirkelvormige voorwerpen, waaronder een cirkelzaag. Vóór de eigenlijke drumset ligt nog een verzameling kleinere gestemde gongs op een tafel. Niet altijd klinkt zijn spel op de gongs even effectief, maar de slagwerker klinkt nooit geforceerd en heeft een aangenaam transparante speelwijze. Aan de andere kant swingt hij niet naar gebruikelijke jazzmaatstaven, dat doet bassist Vogel eerder. Hij heeft een open, consistente speelwijze, waarmee hij meer dan de drummer voor ritmische continuïteit zorgt. Saxofonisten Henk Spies (bariton en tenor) en Paul Weiling (alt en sopraan) zorgen ritmisch en qua klankkleur voor een gevarieerd geluid in de frontlinie. Technisch volmaakt is het niet altijd, maar muzikale spanning zit er zeker wel in. In enkele thema's is de Griekse invloed onmiskenbaar, niet alleen in de bewerkingen van ouder Grieks materiaal, maar ook in het stuk 'Iris' van Tsilogiannis zelf.

Er is veel ruimte voor improvisaties. Van Veenendaal vormt een duidelijke meerwaarde in het bandgeluid, vooral in zijn eigen stukken. Voor het eerste stuk van de tweede set, een spontane ritmische improvisatie ingezet door de pianist, heeft hij de vleugel bewerkt door haken met pluggen tussen snaren te klemmen, zodat bepaalde noten flink afgedempt worden. De band begint ook wat soepeler te spelen in de laatste helft van het optreden. Weilings 'El Greco', opgedragen aan de slagwerker, is een leuk en krachtig thema, dat soms Spaans aandoet. Hierna wordt een toegift voor het Leidse publiek onvermijdelijk.

(Ken Vos, 26.2.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.