Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Grande dame wordt weer meisje van zestien

A Brazilian Love Affair, met Josee Koning (zang), Hans Vroomans (piano), Jura Gomes (bas) en Enrique Firpi (drums), zaterdag 12 februari 2011, USVA Theater, Groningen

Je hebt mensen die hun hele leven al weten dat ze in het verkeerde lichaam geboren zijn. Via een geslachtsveranderende operatie komen die dan weer op hun pootjes terecht – min of meer. Zo kan ik me voorstellen dat de Josee Koning, die in de jaren zeventig nog als brave stewardess bij de KLM vloog, gaandeweg tot de overtuiging kwam dat er eigenlijk een wilde Braziliaanse zangeres in haar huisde. Gelukkig hoefde ze geen pijnlijke operatie te ondergaan. Het was alleen maar (nou ja: alleen maar) een kwestie van keihard studeren, opsnuiven, werken. Het was een Brazilian Love Affair, die tot op de dag van vandaag voortduurt. Wat je niet van elke liefde kunt zeggen die op het strand van Copacabana opbloeit.

Inmiddels is ze de Grande Dame van het Braziliaanse lied. Haar repertoire beslaat zo'n vijftig jaar bossanova's en alles wat daarna kwam. En incidenteel maakt ze een uitstapje verder terug, richting Heiter Villa Lobos, de 'vader' van de Braziliaanse muziek. Doch Ivan Lins staat toch wel het hoogst op haar erelijstje. Diens 'Comencar De Novo' viel in het USVA Theater op vanwege het bijzonder fraaie arrangementje waarin Konings trio het had gestoken. Je zou overigens wensen dat Hans Vroomans een royale Steinway tot zijn beschikking had gehad, liefst onversterkt, zodat de dynamische nuances beter tot hun recht waren gekomen. En als we dan toch aan het herschikken zijn: een contrabas had in deze intieme omgeving wellicht ook beter, want sprekender, gewerkt dan een basgitaar. Maar dat is in feite geneuzel op de vierkante millimeter; het trio dat de zangeres sinds jaar en dag bijstaat, past haar als een handschoen.

Het mooist is ze in de ballads. Als ze zingt over hoeveel verdriet er wel niet in eenzaamheid past, wordt Konings stem een puur instrument - een altfluit om precies te zijn - en is ze weer even het meisje van zestien dat voor het eerst verlaten is.

(Eddy Determeyer, 23.2.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.