Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
East meets West: perfecte symbiose

Tori Ensemble feat. Ned Rothenberg, Vincent Ségal & Satoshi Takeishi, woensdag 2 februari 2011, RASA, Utrecht

RASA is bij uitstek hét wereldmuziekpodium in Utrecht. Dat is dan ook de organisator van een nieuw tweejaarlijks festival: The Wild Wild East. RASA-programmeur Maarten Rovers schrijft in zijn voorwoord in de festivalbrochure: 'het is een festival met muziek en dans uit dat deel van de wereld dat ten westen ligt van het Wilde Westen'. En ook: 'muziek met stokoude wortels die volgens ons behoort tot de meest avontuurlijke op aarde'.

Wat heeft dat met jazz te doen? Bitter weinig, behalve dan dat jazz ook avontuurlijke muziek is. Daarom waarschijnlijk ook is het Tori Ensemble de samenwerking aangegaan met New Yorkse improviserende jazzmuzikanten. Hoewel de meeste samenwerkingen met wereldmuziek en jazz weinig succesvol zijn – het ene of het andere genre overheerst – was in dit geval sprake van een goed werkende, inspirerende symbiose.

Altsaxofonist/klarinettist Ned Rothenberg, cellist Vincent Ségal en percussionist Satoshi Takeishi voegden zich na de pauze bij het Tori Ensemble. Dat ensemble had voor de pauze een nogal eentonig – spaarzaam melodieus en vooral percussief – concert gegeven. De bezetting van het ensemble leent zich slecht voor een gevarieerde en melodieuze muziekbenadering. De door Yoon-Jeong Heo bespeelde geomungo – een Koreaanse citer die qua speelwijze het equivalent van de contrabas is – en de zandlopertrom die geroerd werd door Young-Chi Min zijn niet bepaald melodieus bespeelbare instrumenten.

Met de toevoeging van de exponenten van de moderne New Yorkse jazz werd een verrassend complete muziek tot stand gebracht. De combinatie van de authentieke Koreaanse klanken en ritmes met de vrije jazzinterpretaties van Rothenberg & Co werkte voortreffelijk.

Zowel de moderne jazz als de Koreaanse folkmuziek waren in het geheel totaal geïntegreerd. Een nieuw muziekgenre ontstond, waarbij jazz- en (Koreaanse) folkimprovisaties op een natuurlijk wijze mixten. De wezenskenmerken van beide genres niet werden aangetast. Sterker nog, het geheel vormde een perfecte eenheid van Koreajazzimpro. Rest nog te melden dat Takeishi fenomenale percussiepartijen produceerde en dat Rothenbergs enige altsaxsolo, begeleid door beide percussionisten, virtuoos en furieus was.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Herre Vermeer.

(Jacques Los, 9.2.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.